Familie De Clerck en Beaulieu worden na belastingdeal 22ste Belgische miljardair

Francis De Clerck

De groep Beaulieu betaalde vorig jaar 112 miljoen euro belastingen. Ter vergelijking, in 2015 werd 31 miljoen belastingen betaald. Die 112 miljoen bevat de schikking die de familie De Clerck, eigenaar van Beaulieu, afsloot met de fiscus. Daarmee werd een punt gezet achter het historische fraudedossier van de familie. Op basis van deze feiten en in combinatie met een zeer sterk jaar 2016 ziet de familie De Clerck haar vermogen stijgen van 860 miljoen naar 1,3 miljard euro. De drie kinderen van Roger De Clerck, Francis, Luc en schoonzoon Stephan Colle, komen daarmee meteen op de 15de plaats van onze ranglijst terecht, dus voor Marc Coucke en Filip Balcaen. Meteen zijn er nu ook 22 miljardairs in de lijst van de Rijkste Belgen.



Bij een bijna gelijkblijvende omzet van 1,6 miljard euro zag Beaulieu haar operationele cash flow vorig jaar oplopen van 171 naar 292 miljoen euro. De netto winst steeg van 79 naar 119 miljoen euro en dat na 112 miljoen euro belastingen. De groei toonde zich in de drie belangrijkste activiteiten van de groep: polypropyleen productie, “engineerd products” en vloerbedekking. In dat laatste segment had de Brexit wel een negatieve impact.

Beaulieu wordt geleid door Francis De Clerck die zich kenmerkt door een sterk persoonlijk optreden waardoor er regelmatig wijzingen zijn in het management. Beaulieu verenigt nog de helft van de kinderen van de stichter van het bedrijf Roger De Clerck. Zijn oudste zoon Jan De Clerck ging zijn eigen weg, net als zijn jongste zoon Dominiek De Clerck. Dochter Mieke De Clerck trok zich terug uit het zakenleven.