Familie Jaspers koopt historisch herenhuis op Brusselse Coudenberg

Het aangekochte hotel ligt rechts op de foto, naast de Sint-Jakobskerk. (Foto: Belga Images)

De familie Jaspers, verankerd in Brussel, heeft het zogenaamde Hotel Coudenberg overgekocht van de Nederlandse bank ING. Hotel Coudenberg ligt op het Brusselse Koningsplein, naast de Sint-Jakobskerk, meteen de parochiekerk van de koninklijke familie waarvan een privéloge rechtstreeks uitloopt naar de tuin van het achtergelegen koninklijk paleis. Het gaat dus om een iconisch stuk vastgoed dat door ING werd gebruikt als expositieruimte voor haar kunstcollectie. Volgens de krant L’Echo betaalde de familie Japsers 15 miljoen euro voor het gebouw waarvoor ze nu nieuwe huurders gaat zoeken. De naam Jaspers is vooral bekend door de architect Michel Japsers die de voorbije decennia betrokken was bij zowat alle grote torenprojecten in Brussel. De aankoop nu loopt over de familiale vastgoedholding Arch Invest die wordt geleid door de zoon Laurent Jaspers.

De nu 87-jarige Michel Jaspers is samen met John Eyers stichtend partner van het architectenbureau M. & J.M. Jaspers & J. Eyers. Hun bureau was betrokken bij een groot aantal postmodernistische bouwprojecten in de Brusselse Noordruimte. Tot zijn eerste realisaties behoren in Brussel de zetels van Tractebel, het vroegere Radisson SAS hotel aan de Wolvengracht, de Belgacomtorens, het ondertussen afgebroken Boudewijngebouw van de Vlaamse Gemeenschap, de Brusselse zetel van de KBC Groep aan de Havenlaan en het Hendrik Consciencegebouw voor de Vlaamse Gemeenschap. Maar Jaspers tekende ook de nieuwe Belgische ambassade in Tokio en de nieuwe ambassade van Qatar in Brussel.



Momenteel zetten zijn drie zonen het werk van hun vader verder. De meest discrete onder hen, Laurent Japsers, leidt de investeringsholding Arch Invest. Die holding herbergt een tiental Brusselse belangrijke panden waaronder het gebouw van de Amerikaanse ambassade aan het Park van Brussel. De familie zelf heeft haar kantoren in de zogenaamde Espace Jacqemotte in de Brusselse Hoogstraat aan de Marollen, het pand dat ooit het gelijknamige koffiemerk huisvestte.