Familie Noël koopt Van Waeyenberge uit bij familiaal bedrijf NMC

Yves Noël, CEO van NMC, hier in 2013 in het gezelschap van PS-kopstuk Elio Di Rupo, toen federaal premier. Tussen hen in luistert Karl-Heinz Lambertz mee, toenmalig minister-president van de Duitstalige Gemeenschap. (Foto: Belga Images)

De familie Van Waeyenberge maakt werk van een heroriëntering van hun durfkapitaalfonds Indufin. Niet enkel werd er afscheid genomen van de Luxemburgse partner Luxempart van de staalfamilie Tesch als aandeelhouder, ook de historische participaties van het fonds gaan de deur uit. Eerder deze zomer werd bekend dat de kaarsenproducent Baobab verkocht werd aan Filip Balcaen. Nu blijkt dat Indufin zijn participatie van 14 procent in de producent van synthetische schuimen NMC heeft verkocht aan de familiale aandeelhouders. NMC is daarmee voor 95 % in handen van de holding Noaminvest. Die wordt gecontroleerd door de families Noël en Jolly, die laatste als minderheidsaandeelhouder. 5 % zit bij het management van het bedrijf. Een herberekening brengt het vermogen van de familie Noël op 108 miljoen euro.Het nieuws van de wijziging in het aandeelhouderschap staat in de Franstalige beurskrant L’Echo. In het zuiden van het land wordt NMC geponeerd als een ‘fleuron’, een vlaggenschip van de Waalse bedrijven. Maar in essentie is NMC met zijn fabrieken in Eupen het belangrijkste industriële bedrijf in Duitstalig België. De familie Noël heeft zijn band met die gemeenschap ook nooit losgelaten. Met 1.600 werknemers verdeeld over 13 productie eenheden in Europa staat NMC voor een omzet van 280 miljoen euro, goed voor een cash flow van 60 miljoen euro. De groep is gespecialiseerd in toepassingen van synthetisch schuim voor onder meer de bouwsector en de automobielsector.

Minderheidsaandeelhouder Bernard Joly is dan weer bekend als eigenaar en uitbater van het golfcomplex Naxhelet in Wanze dat enkele jaren terug zijn poorten opende. Het complex omvat naast twee golfterreinen een hotel met restaurant en welness, een golfclub en een opleidingscentrum. Naast het golfterrein wordt een residentieel vastgoedcomplex uitgebouwd. Met de holding Noaminvest incasseerden beide families in 2019 een meerwaarde van 8 miljoen euro op hun participatie in het farmabedrijf Uteron, ooit opgericht door de ondertussen omstreden Luikse ondernemer François Fornieri. Uteron was daarbij zowat de voorloper van het huidige Mithra. Nu zeggen de familiale aandeelhouders Noël en Jolly dat ze niet uitsluiten dat NMC terug open wordt gesteld voor een externe investeerder. Met Noaminvest gaan ze zelf op zoek naar enkele bijkomende investeringen in bestaande bedrijven.