Forbes “ontdekt” Eric Wittouck

De redactie van het Amerikaanse magazine Forbes blijft de ongerijmdheden aan elkaar rijmen. In hun “Rich List” hebben ze nu Eric Wittouck ontdekt. Hij staat als eerste Belg op de 191ste plaats met een vermogen volgens Forbes van 7,6 miljard dollar. In onze ranglijst staat Eric Wittouck op de zesde plaats. Wittouck werd blijkbaar “ontdekt” als investeerder op Wall Street. Maar Alexandre Van Damme, als individuele aandeelhouder van AB Inbev meteen de Rijkste Belg, blijft onder de Amerikaanse radar net als een 25-tal andere Belgische miljardairs. Forbes blijft ook vasthouden aan de ietwat onnozele vaststelling dat de Kazachse miljardair Patokh Chodiev als “Belg” in hun lijst thuishoort. Nog opmerkelijk, Forbes “ontdekte” als derde en laatste Belgische miljardair Luc Tack, referentie aandeelhouder van Picanol en Tessenderlo Chemie, goed voor 1,4 miljard dollar.



Voor de Amerikanen telt enkel de dollar, al de rest is bijzaak. Met de huidige publicatie bevestigt Forbes haar onkunde inzake inzicht in de vermogensstructuur in België.

U kon hier al uitgebreid kennis maken met Eric Wittouck, onder meer referentieaandeelhouder van Weight Watchers. Net als bij god zijn de wegen van Forbes ondoorgrondelijk. Blijkbaar werd Wittouck ontdekt als investeerder op Wall Street. Hetzelfde geldt indirect voor Luc Tack. In 2016 stuitte een kapitaaloperatie bij het beursgenoteerde Tessenderlo Chemie op kritiek en een njet van de Amerikaanse Meryl Witmer, bestuurder bij Berkshire Hathaway, en eigenaar van het fonds Eagle Capital. Waarom Tack nu plots wordt “ontdekt” is onduidelijk. Met de huidige publicatie bevestigt Forbes haar onkunde inzake inzicht in de vermogensstructuur in België en ongetwijfeld ook in andere kleinere Europese landen. Het bevestigt een oude politiek-economische analyse: voor de Amerikanen telt enkel de dollar, al de rest is bijzaak.