Het merkwaardige malgoverno van het Waals parlement

Griffier Frédéric Janssens (links) naast Jean-Claude Marcourt, de PS-politicus die vorig jaar al ontslag nam als voorzitter van het Waals parlement. (Foto: Belga Images)

De politiek mag dan in Vlaanderen weinig hoge toppen scheren met de manier waarop het stikstofakkoord werd bereikt, in Wallonië hebben ze wat dat betreft nog andere katten te geselen. 120 politiemensen waren deze week donderdag van ‘s morgens vroeg op pad voor het uitvoeren van een twintigtal huiszoekingen in Wallonië, Brussel en Zuid-Frankrijk. Vijftig rechercheurs vielen binnen in de kantoren van de griffie van het Waalse parlement in Namen. Ook een aantal ambtenaren kregen bezoek van het gerecht. Eveneens inzet van het onderzoek: de tweede woning in Zuid-Frankrijk van de geschorste griffier van het Waals parlement, Frédéric Janssens. De man blijkt centraal te staan in een groot corruptieonderzoek gevoerd door het parket van Namen.

Wat wordt onderzocht? De aanleg van een ondergrondse voetgangerstunnel aan de parking van het Waalse parlement zou 0,7 miljoen euro kosten maar vergde ultiem een investering van 3 miljoen euro. De renovatie van een vleugel van het parlement zou 10 miljoen euro kosten maar op de eindfactuur stond 46 miljoen euro. De update van het informaticasysteem van het parlement werd toegekend aan een consultant die vooraf het systeem kon bestuderen, in tegenstelling tot zijn concurrenten. Daarnaast werden bij het gerecht in Namen 13 klachten tegen Frédéric Janssens ingediend wegens geweld en intimidatie op de werkvloer. Het Bureau van het parlement opende ter zake al een onderzoek negen jaar terug maar dat onderzoek werd nooit afgerond. In december vorig jaar nam PS-politicus Jean-Claude Marcourt al ontslag als voorzitter van het Waals parlement. De man kwam in opspraak na onthullingen van Le Soir en de RTBF over een luxetrip naar Dubai. De PS’er maakte samen met de griffier Frédéric Janssens een vierdaagse trip naar de wereldexpo in Dubai . De reis kostte 19.000 euro.



PS-voorzitter Paul Magnette is één van de grootste spelers in dit spel. Hij eiste het ontslag van zijn partijgenoot Marcourt én van de griffier die een MR-etiket draagt. In het kielzog van Marcourt nam ook PS-politica Sophie Pécriaux, echtgenote van Open VLD politicus Rik Daems, ontslag uit het Bureau van het parlement. Zeer tegen zijn gewoonte in geeft MR-voorzitter Louis Bouchez weinig tot geen commentaar op het dossier. Hij vind de hele zaak overroepen. Magnette ziet in het dossier een wapen voor de komende verkiezingsstrijd. Maar de PS-voorzitter heeft dan ook weer andere problemen. Marc Tarabella, Europees Parlementslid voor de PS, kwam in december vorig jaar in opspraak na een huiszoeking in zijn woning in het Luikse Anthisnes. De speurders brachten hem in verband met de Qatargate-verdachten Pier Antonio Panzeri en Eva Kaili, die waren opgepakt na de vondst van grote sommen cash. Smeergeld uit Qatar en Marokko voor Europese parlementsleden, volgens het gerecht. Waarop Magnette besliste Tarabella uit de partij te zetten. Het blijft dan nog onduidelijk in hoeverre het PS-Europarlementslid Marie Arena, wier naam ook viel in Qatargate, de partij nog in de problemen kan brengen.