“Het was een eer en een ervaring om te mogen getuigen in uw rechtbank.” zo zei de 77-jarige zanger en dichter Leonard Cohen in 2012 tot de rechter Robert C Vanderet. Die had net de 55-jarige Kelly Lynch veroordeeld tot 18 maanden effectieve gevangenis en 5 jaar voorwaardelijk. Lynch was 16 jaar lang de manager van Cohen tot in 2005 bleek dat ze aan de haal was gegaan met zowat zijn hele fortuin van 8,6 miljoen dollar. Cohen had zich op dat moment teruggetrokken in een boeddhistisch klooster. Het verplichte de zanger om opnieuw op tournee te gaan om alsnog financieel te overleven. Cohen overleed vandaag op 82-jarige leeftijd.
Kelly Lynch was een goede bekende van Cohen. Haar ouders werkten reeds in dienst van de zanger. Cohen had ook een korte intieme relatie met de 22 jaar jongere vrouw die zijn manager werd. Maar dat verhaal liep slecht af. In 2005, wanneer Cohen zich had bekeerd tot het boeddhisme en teruggetrokken leefde in een klooster, kreeg zijn dochter het bericht dat het slecht gesteld was met de financiën van haar vader. Onderzoek leerde dat Lynch zich handig had ingewerkt in het financieel leven van Cohen. Zo was er de verkoop in 1997 van Cohens muziekuitgeverij Stranger Music aan Sony. Deze laatste betaalde daarvoor 5 miljoen dollar. Lynch richtte een speciale vennootschap op om die transactie fiscaal vriendelijker te laten verlopen. Maar zij controleerde wel 99,5 procent van de vennootschap. Cohen bleek slechts 0,5 procent te bezitten. Cohen had er geen idee van. “Ik was haar al dankbaar dat ze alles had geregeld.” zo zei hij achteraf.
Wanneer Cohen het nieuws hoorde, trok hij naar zijn bank. Tot zijn eigen verrassing leerde hij er dat Lynch beschikte over een kredietkaart die hij betaalde, goed voor een krediet van 75.000 dollar. Wanneer ze vernam dat Cohen onraad rook, haalde ze meteen nog 40.000 dollar van zijn rekening. Cohen bleek in totaal 8,6 miljoen dollar te zijn verloren aan de vrouw.
Lynch zou nooit één dollar van dat bedrag terug betalen. Wel begon ze de zanger te stalken met telefoons en e-mails, soms wel 50 pagina’s lang. De mails bevatten allerlei soorten beledigingen tot en met doodsbedreigingen. De zeventiger Cohen liep er gebukt onder. Zeven jaar na de ontdekking van de feiten, werd Lynch veroordeeld. Cohen trok opnieuw op tournee en kende nieuwe successen. Die persoonlijke genoegdoening was voor hem belangrijker dan het geld dat hij opnieuw verdiende.