Het was Gillian Tett, de topjournaliste van de eerbiedwaardige Britse krant The Financial Times, die afgelopen weekend het verhaal bracht van de goudprijs. Ze poneerde de gedachte dat Trump de Amerikaanse goudvoorraad kan herwaarderen door de huidige historische waardering aan te passen aan de actuele marktprijs. Dat zou voor een aanzienlijke versterking zorgen van die marktprijs. De dollar en goud staan doorgaans diametraal tegenover elkaar. Een hogere goudprijs leidt de facto tot een lagere waardering voor de dollar en in tweede instantie tot een versterking van de bitcoin. Dat komt dan weer de exportpositie van Amerikaanse bedrijven ten goede wanneer Trump invoertarieven gaat invoeren voor buitenlandse goederen en represailles moet afweren. Mocht Trump die plannen uitvoeren, waarvan Tett zegt dat niemand weet wat Trump denkt en doet, dan zou dat verregaande gevolgen hebben voor de wereldeconomie.
De Verenigde Staten hebben een fysieke goudreserve van om en bij 8.200 ton. Meer dan 6.000 ton daarvan ligt in de kelders van de Federal Reserve Bank in New York, 24 meter onder de grond in Manhattan. Dat goud op de balans van de Federal Reserve wordt momenteel gewaardeerd tegen de historische goudprijs van 42 dollar per ounce tegenover 2.860 dollar nu. Een herwaardering van de goudprijs tot de huidige marktwaarde zou volgens de Financial Times daarbij tot 800 miljard dollar extra in de Treasury General Account kunnen injecteren. Dat zou het overheidstekort van de VS op slag voor een deel wegwerken.
Trump kan daarbij kijken naar het verleden. Zijn voorganger Franklin D. Roosevelt tekende op 30 januari 1934 de Gold Reserve Act waarbij hij de officiële goudprijs verhoogde van 20,67 naar 35 dollar per ounce. Op die manier devalueerde hij de dollar waardoor de Amerikaanse export een enorme impuls kreeg waardoor er een einde kwam aan de Grote Depressie. In die tijd was de goudprijs echter nog wel gekoppeld aan de dollar. Richard Nixon koppelde die beide waarderingen in 1971 los van elkaar. Trump zal het dus niet zo gemakkelijk hebben, te meer omdat veel Fed bankiers tegen zijn plan zijn. Maar Trump doet in essentie altijd wat hij wil, met of zonder medestanders.
Die koers van de dollar is essentieel in de tarief-oorlog die Trump nu ontketent. In 2019 onderwierp Trump als nieuw verkozen president de volledige import uit China aan invoerbelastingen. De Chinese reactie volgde onmiddellijk. De Chinese regering verbood de invoer van alle Amerikaanse landbouwproducten. Bovendien devalueerde de centrale bank onmiddellijk de Chinese munt. De goedkopere munt maakte Chinese producten goedkoper op de Amerikaanse markt en neutraliseerde gedeeltelijk de Amerikaanse importtaksen. Nu zou Trump daarop anticiperen en die hypothese kunnen omkeren. (lees verder onder de foto)
Een devaluatie van de Amerikaanse dollar zou een belangrijke invloed hebben op de wereldeconomie. 60 % van de geldtransacties wereldwijd gebeuren nog in dollar. Ook de olieprijs wordt uitgedrukt in dollar. De Verenigde Staten bezitten de grootste fysieke goudvoorraad, 8.200 ton, op afstand gevolgd door Duitsland met 3.300 ton. België bezit nog 227 ton goud waarvan 27 ton in waarborg gegeven bij de Europese Centrale Bank. De Belgische regering verkocht meer dan 1.000 ton goud in aanloop naar de introductie van de euro eind de jaren ‘80. De opbrengst van die verkopen moest worden gebruikt om de Belgische schuldenput te dempen.