Roland Duchâtelet kocht Standard vier jaar terug over voor een bedrag van 41 miljoen euro. Hij werd daarmee enige aandeelhouder. Twee jaar later keerde hij zichzelf een dividend uit van 20 miljoen euro. Die winst vloeide grotendeels voort uit de verkoop van de sterspelers Axel Witsel, Marouane Fellaini en Steven Defour. Meteen is dat ook de sleutel van het financieel voetbal: de aanwezigheid van menselijk potentieel in de ploeg. Om u een idee te geven, Standard draaide in het seizoen 2013-2014 een omzet van 24 miljoen euro, goed voor een exploitatieverlies van 12 miljoen euro. De verkoop van spelers en de volgrechten op de eerdere verkoop van spelers was echter goed voor 16 miljoen euro en voldoende om terug te eindigen met winst.
Dat alle clubs investeren in jeugdopleiding heeft meer te maken met hun financiële toekomst dan met hun geloof in de sport. Een goede jeugdspeler is een ticket voor de toekomst, te meer omdat een ploeg ook volgrechten heeft wanneer jonge spelers uit hun stal opnieuw worden verkocht. Toptalent opent de weg naar toekomstige ambities.
Hoeveel een club waard is, is dan ook moeilijk te zeggen. Daarvoor heb je de mening nodig van spelersmakelaars en ingewijden. Zij moeten de toekomstige waarde bepalen van een club. Dat lees je niet in een balans. Indien de overnamebedragen die circuleren kloppen, zijnde 70 miljoen euro, dan mogen we er van uitgaan dat Roland Duchâtelet 50 miljoen euro verdiende aan Standard de Liège. Voor Duchâtelet is dat de normaalste zaak van de wereld. Als ondernemer creëert hij immers meerwaarden op aandelenkapitaal. Nu heeft hij nog 3 andere clubs in portefeuille plus via zijn partner Marieke Höfte het vastgoed van Sint-Truiden dat volgend seizoen terug in eerste zal spelen. Maar volgens Duchâtelet staan die beide dossiers los van elkaar.