Kamercommissie Optima moet op eieren lopen

eric-van-rompuy
Eric Van Rompuy, voorzitter van de Optima-commissie.

De Nationale Bank gaat om en bij 200 pagina’s vertrouwelijke documenten over de gevallen Optima Bank ter beschikking stellen van de parlementaire onderzoekscommissie die zich buigt over het dossier. Die commissie komt vandaag voor het eerst samen en hoort de huidige en vorige voorzitter van de Nationale Bank, respectievelijk Jan Smets (CD&V) en Luc Coene (Open VLD). De leden van de Kamercommissie, onder leiding van CD&V kamerlid Eric Van Rompuy, moeten in elk geval op eieren lopen. De documenten die ze te zien zullen krijgen, blijkbaar enkel online via inzage op een server van de Nationale Bank, worden ondertussen ook gebruikt door het Gentse parket in een strafonderzoek zowel naar de bank zelf en haar verantwoordelijken als naar 146 “zwarte” Optima-klanten. Indien de leden van de commissie hun beroepsgeheim schenden, de pers loert bij elke zet om de hoek, kunnen ze het gerechtelijk onderzoek in gevaar brengen. Ondertussen worden de messen gewet. Om en bij 100 lokale besturen, OCMW’s en enkele kerkbesturen zijn samen meer dan 10 miljoen euro kwijt in het Optima-débâcle.



Die lokale besturen kunnen niet terecht bij het Garantiefonds dat wel particulieren indekt tot 100.000 euro. ‘Wanneer de Nationale Bank Optima verplichtte haar activiteiten af te bouwen, waarom wisten de steden en gemeenten dat dan niet?’, zo vraagt de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten zich af. Het vermoeden bestaat dat Optima nog geld ging ophalen bij Vlaamse gemeenten om op die manier andere schuldeisers te betalen. Volgens de krant De Standaard werkte Optima daarbij speciale producten uit, leningen bijvoorbeeld die slechts 364 dagen lopen in plaats van een vol jaar van 365 dagen. Op die manier kon de controle van het schepencollege worden vermeden en konden bijvoorbeeld burgemeesters rechtstreeks via hun financiële dienst geld bij Optima Bank plaatsen. Er wordt nu onderzocht of de Nationale Bank aansprakelijk kan worden gesteld voor die laakbare periode waarin Optima haar activiteiten moest afbouwen.

De curatoren van Optima Bank hebben op hun beurt Jeroen Piqueur gedagvaard. Ze eisen 20 miljoen euro van de man. Piqueur had die 20 miljoen ingezet als garantie bij de afbouw van de Optima Bank. Maar Piqueur trekt die garantie nu terug. Volgens hem kon die enkel worden gebruikt wanneer de bank ordentelijk werd afgebouwd, iets wat na tussenkomst van de Nationale Bank niet meer mogelijk was. Ondertussen hebben ook de fiscus en de Belgische staat via het openbaar ministerie miljoenenclaims gelegd op Piqueur.