Land Invest duikt in (Canadese) rode cijfers

The Eaton, villa op Nova Scotia, verkoopprijs: 425.900 dollar.

De in Antwerpen gevestigde projectontwikkelaar Land Invest incasseert over 2016 een verlies van 6,7 miljoen euro tegenover een winst van 3,7 miljoen in 2015. Dat verlies vloeit voor een belangrijk deel voort uit een waardevermindering die de groep boekt op een Canadees project. Land Invest ging daar 3 miljoen euro investeren in de bouw van luxevilla’s, een plan dat nu wegens te veel onzekerheden is afgeblazen. Land Invest is voor gelijke delen in handen van de Nederlandse broers Schaling en het pensioenfonds Ogeo. Dat laatste is onderdeel van de veel besproken Publifin groep.



Land Invest werkt belangrijke projecten af in Antwerpen, onder meer de woontorens op het Kattendijkdok. Tot de zomer van vorig jaar waren Luc Van den Bossche en Geert Versnick nog bestuurder van Land Invest. Ogeo is dan weer een pensioenfonds dat wordt gecontroleerd door het PS-netwerk in Wallonië. De projectontwikkelaar had de ambitie om 3 miljoen euro te investeren in het Canadese Aspotogan Ridge project. Dat project behelst de bouw van een aantal luxevilla’s rond een nieuw aangelegd golfterrein op het Canadese schiereiland Nova Scottia. De villa’s hadden een verkoopprijs van om en bij 400.000 dollar per eenheid. De opening van het onafgewerkte golfterrein werd midden vorig jaar echter uitgesteld. Sindsdien ligt alles stil. Volgens de Canadezen de schuld van Land Invest dat geen verdere financiering voorziet. Komt daarbij dat nieuwbouw op Nova Scotia belast wordt met 15 procent extra belastingen terwijl de aankoop van een bestaande woning belastingvrij is. Volgens Land Invest wordt dit project overschaduwd door onzekerheden. Ook op het project Kattendijkdok werd een minwaarde geboekt.

Ondanks het fors verlies kon Land Invest zijn eigen vermogen versterken van 15 naar 19 miljoen euro. Dat kon door 11 miljoen herwaarderingsmeerwaarden te boeken. 6 miljoen daarvan komen van Immpact Vastgoed, een dochter die belangrijke projecten ontwikkelde in Geel, Brussel en Antwerpen.