Limburg diamantsprookje eindigt in faillissement

De rechtbank in Hasselt heeft het bedrijf Heyaru Engineering uit Lommel failliet verklaard. Het gaat om een fabriek waar Indiase investeerders synthetische diamanten wilden maken. Bijna tien jaar geleden werden de eerste plannen aangekondigd om 260 miljoen euro te investeren en 150 jobs te creëren. Op termijn moest het de grootste diamantfabriek van Europa worden. Nu blijkt dat de geïnstalleerde machines nooit werden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. De Vlaamse regering bracht destijds 2 miljoen euro subsidies aan. De Limburgse Reconversiemaatschappij LRM leende 1,4 miljoen euro en hield tot de zomer van 2021 11 % van de aandelen aan. De Indische eigenaars stonden voor een inbreng van 11,2 miljoen. Maar 8,6 miljoen euro daarvan was een waardering voor de productierechten. Slechts 2,6 miljoen euro was cash. Dus minder dan de Vlaamse publieke inbreng. Nu is het verhaal over.



Het project werd destijds omschreven als vol potentiemogelijkheden. In eerste instantie ging Heyaru in Lommel kunstdiamant maken voor de juweelsector, iets waar de Indische eigenaars ervaring mee hadden. Op termijn kon er synthetische diamant worden gemaakt met industriële toepassingen voor kwantumcomputers en -sensoren. Mogelijke partners daarbij waren Imec en de universiteit van Hasselt. De komst van Heyaru Engineering was ook belangrijk voor de ontwikkeling van Kristalpark III, een 300 hectaren groot industrieterrein waar met 300.000 zonnepanelen het grootste zonnepark van de Benelux in aanbouw was. Heyaru is een grote energieverbruiker en zou daarvoor gebruik maken van het zonnepark, een initiatief van precies LRM samen met de gemeente Lommel.

Nu blijkt dat de productiesite nooit echt heeft gedraaid. Er werden wel een vijftiental diamantpersen geïnstalleerd, maar die werden wegens niet betaalde rekeningen nooit op het stroomnet aangesloten. Diamanten kweken onder hoge druk vergt zeer veel veel energie. Het bedrijf ging van start in een loods waar met drie kleine oventjes waarin steentjes werden geproduceerd die in eerste instantie naar India werden uitgevoerd. De eigenaar Vikram Singh verklaarde toen nog dat hij de eerste vijf jaar wilde focussen op de juwelenmarkt, maar binnen 5 tot 10 jaar wilde hij evolueren naar hoogtechnologische industriële toepassingen van zijn diamant. De Indiër stelde dat hij in Lommel snel wilde groeien naar 300 reactoren. Met die capaciteit zou er 200.000 kilogram kunstdiamant per jaar geproduceerd worden. Van dat alles kwam dus niets terecht.

Flanders Investment & Trade nomineerde het project in 2020 tot een van de beste buitenlandse investeringen in Vlaanderen. Ze maakten toen onderstaand promofilmpje.