Luc Van den Bossche verlaat zinkend Optima

Luc Van Den BosscheDe 68-jarige socialistische ex-minister Luc Van den Bossche heeft zijn ontslag als voorzitter van Optima Global Estate ingediend. Dat heeft Van den Bossche bevestigd aan de krant De Tijd. Zijn ontslag als bestuurder en voorzitter van Optima Global Estate, de vastgoedpoot van de groep, dateert van eind vorige week. Ondertussen blijkt dat de Gentse handelsrechtbank twee curatoren heeft aangesteld die het beheer hebben gekregen over het privé-vermogen van Optima-topman Jeroen Piqueur.



Luc Van den Bossche werd eind 2011 benoemd tot CEO van Optima Bank. Hij gaf daarvoor zijn job als voorzitter van de luchthavenuitbater Brussels Airport Company op. Maar onder Van den Bossche werd de bank geen succes. In januari vorig jaar stapte hij op als voorzitter van het directiecomité. In één beweging werd hij voorzitter van Optima Global Estate, de ontwikkelaar en verkoper van vastgoed, naast Jeroen Piqueur en zijn zoon Ruben als gedelegeerd bestuurders.

Luc Van den Bossche is de vader van de sp.a-politica Freya Van den Bossche. Tot 1998 was hij Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Onderwijs. In 1998 stapte hij over naar de federale regering als vicepremier en federaal minister van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. Later werd hij ook minister van Ambtenarenzaken en de Modernisering van de Openbare Besturen.

Jeroen Piqueur

Rubeccan
De Rubbecan, het jacht van Jeroen Piqueur.

Nu blijkt ook dat de Gentse handelsrechtbank twee voorlopige bewindvoerders heeft benoemd die het persoonlijk vermogen van Piqueur moeten beheren. De voorbije dagen werden ettelijke foto’s gepubliceerd van zowel de Rolls Royce als de Porsche Carrera GT waarmee Piqueur graag pronkte. Ooit had Piqueur een privéjet, maar die zou intussen verkocht zijn. Zijn luxejacht, dat op dit moment in Altea bij Benidorm ligt, is in elk geval nog niet verkocht. De specialist Fraser Yachts probeert het enorme vaartuig, waarin tien personen kunnen slapen, al langer te slijten. Prijskaartje: 11,9 miljoen euro. Het jacht uit 2009 is 43 meter lang, telt vijf cabines en vergt negen bemanningsleden. De suite van de eigenaar heeft een eigen balkon. Maar de gasten kunnen ook genieten van een jacuzzi en sauna. Piqueur doopte zijn jacht Rubeccan, naar zijn kinderen Ruben en Rebecca. Naar verluidt speelde het jacht een cruciale rol bij het netwerken van Piqueur. “Maak maar eens een inventaris van de gasten die Piqueur daar ontving.”, zo klinkt het.

Rubeccan interieur
Een zicht op het salon van de Rubbecan.

De bewindvoerders zijn de specialist faillissements- en insolventierecht Geert Waeterloos en de specialist handelsrecht Frank Wijckmans. De twee advocaten die zijn aangesteld als voorlopige bewindvoerders, zullen in eerste instantie het vermogen van Piqueur in kaart brengen. Beiden zijn niet benoemd in een openbare rechtszitting maar achter gesloten deuren in een éénzijdige beslissing van de voorzitter van de rechtbank van koophandel. Pas als Piqueur verzet aantekent, volgt een publieke rechtszaak. Dat gebeurt in kort geding.

Toekomst

De belangrijkste reden dat de Nationale Bank vorige week het dossier van Optima Bank op tafel gooide, was omdat een verbod was opgelegd om dividenden uit te keren en dat verbod werd omzeild via consultantcyfacturen en door geld van de rekeningcourant te halen ten voordele van Piqueur als aandeelhouder. Er zou sprake zijn van grote bedragen.

In een persbericht van vorige week dinsdag benadrukte Optima Bank dat Piqueur als hoofdaandeelhouder van de bank ‘voor zover nodig de verdere afwikkeling van de bankactiviteiten, inclusief de terugbetaling van deposito’s, waarborgt’. Concreet zou het gaan om 10 miljoen euro.

Belangrijk is er op te wijzen dat Optima vooral belegde in het Luxemburgse verzekeringsproduct Tak 23. Optima werkte daarbij als verzekeringsmakelaar. De opgehaalde gelden werden verplicht belegd in aandelen en financiële instrumenten. “Bekijk het zoals een brandverzekering, zegt een expert, je kan als klant zonder problemen een nieuwe verzekeringsmakelaar kiezen, je polis blijft bestaan bij de verzekeringsmaatschappij. Hetzelfde geldt voor Optima en Tak 23 producten. Optima beheerde dat geld niet maar incasseerde enkel commissies.”