Luc Tack is miljardair

Luc Tack
Luc Tack (rechts) bij premier Michel in 2014 als nieuw verkozen Manager van het jaar.

België heeft er een nieuwe miljardair bij, zijn naam is Luc Tack. De West-Vlaamse ondernemer, tot nu toe goed voor een vermogen van 909 miljoen euro, lanceert zichzelf in het exclusieve clubje van miljardairs door de beursgenoteerde bedrijven Picanol en Tessenderlo te laten fusioneren tot het nieuwe Picanol Tessenderlo Group. Tack zelf controleert 89 procent van Picanobel, het oude Picanol dat wordt omgevormd tot de holding boven Picanol Tessenderlo Group met een controle van 56,96 procent. Die nieuwe groep weegt 2,172 miljard euro op de Brusselse beurs. Dat brengt het vermogen van Luc Tack in totaal op 1,148 miljard euro. Dat vermogen staat dan voor het belang in Picanobel en het private vermogen van Tack. De fusie operatie die Tack aanstuurt wordt alvast op gemengde gevoelens onthaald. Minister-president Geert Bourgeois, streekgenoot van Tack, feliciteerde de ondernemer. In onze ranglijst rukt Tack op van de 19de plaats naar de 15de plaats, net voor Fernand Huts. België telt nu 18 miljardairs.



De fusie gebeurt op basis van belangrijke waarderingen die boven de huidige beurskoersen liggen. De waardering van Tessenderlo Group en Picanol Group is gebeurd op datum van 30 september 2015 aan de hand van verschillende waarderingsmethodologieën waarbij de zogenaamde discounted cash flow waarderingsmethode, dat de volledige intrinsieke waarde oplevert, als de meest relevante wordt beschouwd. Op basis daarvan krijgt Tessenderlo Group een waardering mee van 1,144 miljard tot 1,382 miljard euro of 26,5 tot 32,0 euro per aandeel. Voor Picanol Group loopt die vork van 664 miljoen euro tot 823 miljoen euro of 37,5 tot 46,5 euro per aandeel. Beide raden van bestuur zijn uiteindelijk uitgegaan van een waardering van 1.360,4 miljoen euro (31,5 euro per aandeel) voor Tessenderlo Group en 811,6 miljoen euro (45,85 euro per aandeel) voor Picanol Group. Op de beurs sloot Tessenderlo gisteren tegen 26,8 euro en Picanol tegen 53 euro. Tessenderlo-aandeelhouders zijn dus beter af dan Picanol-aandeelhouders.

De fusie wordt door waarnemers op gemengde gevoelens onthaald. Er schuilt weinig industriële logica om een chemiebedrijf te fusioneren met een producent van textielmachines. Het bedrijf zelf brengt alvast wel wat argumenten aan die de fusie verantwoorden (zie hier). Maar critici stellen dat Tack er via de fusie in slaagt de controle over Tessenderlo te verwerven zonder geld op tafel te moeten leggen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois was er alvast als de kippen bij om Tack te feliciteren. “Ondernemers zoals Luc Tack bewijzen dat industrie in Vlaanderen een toekomst heeft. Ik wens de nieuwe groep alle succes toe.” zo liet Bourgeois weten in een persbericht.