“Maffia” voedselschandaal treft in de eerste plaats Wallonië (en wordt communautair)

De eigenaar van de frauduleuze slacht- en voedingsgroep Veviba mag dan al de West-Vlaamse familie Verbist uit Izegem zijn, het vleesschandaal treft in de eerste plaats de Waalse landbouw. Vevibva beheert vier slachthuizen die allen gespecialiseerd zijn in de verwerking van rundsvlees. Waar Vlaanderen in de eerste plaats actief is in de varkens- en gevogelte sector zette Wallonië alles in op de rundskweek, met het ras “blanc bleu belge” op kop. Dit veredeld vleesras wordt exclusief in het zuiden van België gekweekt. Waals MR-minister van Landbouw Denis Ducarme beseft dat maar al te goed. Hij aarzelde dan ook geen seconde om de Vlaamse eigenaars Verbist in de tv-journaals te omschrijven als “maffia”.



In Wallonië zijn er om en bij 10.000 landbouwers die zich toeleggen op de kweek van runderen voor de voedselketen. Om en bij 3.000 daarvan werken al dan niet exclusief voor Veviba en hun slachthuis in Bastogne. De groep uit West-Vlaanderen controleert dus 30 % van de Belgische, lees Waalse, rundervleesmarkt. Komt daarbij dat Veviba zich ook specialiseerde in de slacht van Ardeens wild. De website van het bedrijf is ondertussen offline gehaald. Vraag is dan ook hoe groot de “collateral damage” is in dit dossier. De hele sector liep zeker in haar buitenlandse perceptie hoog op met de werking van het Federaal Voedsel Veiligheidsagentschap. We hadden zogezegd het beste systeem inzake traceerbaarheid van de voedselketen. Ook dat blijkt nu relatief te zijn. Naast het gat dat Veviba zelf in de markt slaat, stelt zich de vraag breder naar het volledig overleven van de rundveesector in Wallonië. De vrees dat buitenlandse bestellingen afnemen bij alle Belgische leveranciers leeft algemeen.