Michel Akkermans strandt op 68 miljoen

20091020 Brussel BELGIUM: onderneming van het jaar  op foto mensen van Clear2Pay ©LIEVEN VAN ASSCHE  CREDIT: Imagedesk / Lieven Van Assche
Michel Akkermans (rechts) met Jürgen Ingels bij de Onderneming van het jaar in 2009.

Pamica, de holding van ondernemer en investeerder Michel Akkermans, boekte in 2014 een financiële opbrengst van 36 miljoen euro. Ook in 2014 verkocht Akkermans het ICT-bedrijf Clear2Pay aan de Amerikaanse groep FIS voor 375 miljoen euro. Samen met oprichter Jürgen Ingels controleerde Akkermans 30 procent van Clear2Pay. In de lijst van de Rijkste Belgen was de opbrengst van de verkoop al gedeeltelijk berekend. Nu stijgt Akkermans van plaats 219 naar 185 met een vermogen van 68 miljoen euro.



Akkermans heeft een lange ervaring opgebouwd in IT-bedrijven. In 1989 richtte hij FICS op, een specialist in internetbankieren. In 2001 lanceerde hij samen met Jürgen Ingels het betaalsoftwarebedrijf Clear2Pay op. Akkermans werd voorzitter en CEO van Clear2Pay, Ingels werd CFO. Bij de verkoop telde het bedrijf 1.200 werknemers verspreid over 15 landen. Bij de eerste investeerders zaten onder meer Big Bang Ventures (nu Hummingbird Ventures), Quest for Growth, Idinvest Partners, Iris Capital, PMV (Participatie Maatschappij Vlaanderen). Later volgde het fonds Aquiline.

Na de verkoop van Clear2Pay heeft Akkermans niet stilgezeten. Hij investeerde 600.000 euro in het Waalse ICT-bedrijf Approach en werd er meteen ook uitvoerend voorzitter. Belangrijker echter was de aankondiging dat hij samen met Marc Coucke en PMV in het bedrijf miDiagnostics stapte. Aan de basis van dit bedrijf liggen nano-elektronica onderzoekscentrum imec (Leuven) en Johns Hopkins Medicine (Baltimore), wereldwijd marktleider in medische research. Ambitie van de start-up is de ontwikkeling van miLab, een zelfdiagnoseplatform waarin het laboconcept in een chip wordt geïntegreerd. Met miLab, amper enkele vierkante centimeter groot, zullen mensen eigenhandig een volledige bloedanalyse in 10 tot 15 minuten kunnen doorvoeren, waarna de resultaten, ingeval van afwijkende waarden, via de smartphone naar de huisarts kunnen worden doorgestuurd. miLab, dat bij de apotheker verkrijgbaar zal zijn, krijgt een prijskaartje van 10 tot 20 euro mee. miDiagnostics krijgt een startkapitaal mee van 60 miljoen euro. Het is daarmee de meest gekapitaliseerde start-up die in ons land ooit boven de doopvont werd gehouden. Bijna de helft van dat bedrag wordt ingebracht door Marc Coucke. Michel Akkermans staat in voor 12,5 miljoen euro.