Miljardair Fernand Huts over wenende ministers, relatie politiek en de jacht

Fernand Huts (Foto: Belga Images)

De Vlaamse administratie wildbeheereenheid Waasland heeft tot augustus volgend jaar een jachtverbod op klein wild opgelegd in het Waasland omdat één jager er veertig illegale fazanten had gekweekt. Daarmee voert het een richtlijn uit die in 2019 werd opgelegd door Vlaams N-VA minister Zuhal Demir. Havenbaas en miljardair Fernand Huts, die ook actief is op het enorme Wase jachtgebied, is boos. “Waarom moeten 87 onschuldige jachtgroepen die wel correct handelen mee worden gestraft?”, vraagt Huts zich af in Gazet van Antwerpen. “Het kan toch niet dat als één iemand de wet overtreedt ook degenen in zijn omgeving mee moeten boeten? Het kost me jaarlijks hopen geld om zorg te dragen voor het wild en de natuur”, zegt Huts. “Het brengt bovendien een hele hoop miserie mee voor mijn relatie politiek. Om de Vlaamse economie op te krikken, nodig ik geregeld binnen- en buitenlandse zakenpartners uit. Doorgaans bezoeken we dan de stad en de haven, en gaan achteraf jagen. Dat kan dus nu niet meer. Ik wil de politici dan ook niet meer horen blèten dat het niet goed gaat met onze industrie. Hieraan heeft minister Demir misschien nog niet gedacht.”

De jacht dient om het ecologisch evenwicht te bewaren en is geen schiettent. Dat is in één zin, een beetje kort dor de bocht, de samenvatting van waarom de jacht is gereglementeerd en nog wordt toegelaten. Het jachtseizoen begint op 15 oktober, maar in WBE Waasland, een jachtgebied met 88 jachtvelden en een totale oppervlakte van 27.320 ha, zal er niet worden geschoten op klein wild. Inspecteurs van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) hebben een jager betrapt op het kweken van veertig fazanten met de bedoeling ze uit te zetten en af te schieten. Die praktijk is verboden omdat die het het ecologisch evenwicht verstoort. Het ANB heeft voor het volledige werkingsgebied van WBE Waasland een jachtverbod op klein wild opgelegd tot augustus volgend jaar. Op grofwild zoals herten en wilde zwijnen mag wel worden gejaagd, maar die zijn eerder zeldzaam in het Waasland.



Daarmee volgt het Agentschap een richtlijn die in 2019 werd uitgevaardigd door minister van Omgeving Zuhal Demir. Die richtlijn stelt dat bij overtredingen op jachtterreinen de hele wildbeheereenheid verantwoordelijk wordt gesteld. “In 2020 hebben we in West-Vlaanderen een gelijkaardig jachtverbod opgelegd. De volledige WBE collectief verantwoordelijk stellen bij overtredingen is een duidelijk signaal om in het belang van de sector de rotte appels eruit te halen. Wie niet akkoord gaat, kan naar de Raad van State stappen.”, aldus minister Demir.

Maar volgens de belangenorganisatie Hubertus Vereniging Vlaanderen heeft dat laatste geen zin. “Naar de Raad van State stappen om het verbod aan te vechten, is zinloos. Een uitspraak is ten vroegste volgend jaar te verwachten en dan is het jachtseizoen afgelopen.” zegt Christophe Rutsaert van Hubertus Vereniging Vlaanderen in de krant. Hij veroordeelt wel radicaal het illegaal kweken van wild maar noemt het jachtverbod buitenproportioneel. “In WBE Waasland zijn 111 jagers actief en één van hen heeft inderdaad de regels zwaar geschonden. Die ene overtreder, die in het zuidelijkste deel van het jachtgebied actief is en in een volière veertig fazanten heeft gekweekt, draagt zelf de verantwoordelijkheid van zijn daden. Het opleggen van een jachtverbod aan alle andere jagers in het gebied is buitenproportioneel en onrechtvaardig.”

Ondernemer en CEO van Katoen Natie Fernand Huts en zijn familie zijn ook jachtrechthouder op een van de jachtterreinen in WBE Waasland. Ook hij vindt de maatregel overdreven. “Waarom moeten 87 onschuldige jachtgroepen die wel correct handelen mee worden gestraft?”, vraagt Huts zich af. “Het kan toch niet dat als één iemand de wet overtreedt ook degenen in zijn omgeving mee moeten boeten? Het kost me jaarlijks hopen geld om zorg te dragen voor het wild en de natuur. We investeren enorm in het onderhoud van dit prachtige natuurgebied, en ook de pacht en de jachtwachters moeten worden betaald. Ik noem dit patriarchale, in dit geval matriarchale, betutteling. Als minister Zuhal Demir de jacht helemaal wil verbieden, moet ze dat maar duidelijk zeggen.”

De havenondernemer is wel niet meteen van plan om iets tegen het jachtverbod te ondernemen. “Als nederige Antwerpenaar durf ik het gevecht met minister Demir niet aan, zij staat boven alles, op vele gebieden”, zegt Huts in de krant. “Ik mag hopen dat zij haar beleid in alle wijsheid uitvoert, maar dit jachtverbod is absoluut not done.”