NGO brengt Paul De Moor (en de koninklijke familie) in opspraak

Paul De Moor

Volgens de Brits-Amerikaanse ngo Global Witness is de Belgische zakenman Paul De Moor al jaren actief in de illegale houtkap in Congo. Die activiteit verloopt via een anonieme Liechtensteinse constructie. De verkoop van het illegale gekapte hout loopt over schermvennootschappen in Dubai en Hong Kong. Paul De Moor is aandeelhouder van het Antwerpse handelshuis C&G Kreglinger. Hij is daarnaast een bekende van koning Filip. In 2012, tijdens een veertiendaagse handelsmissie in Australië, ging de toen nog prins Filip op privé-bezoek op het landgoed van De Moor op het Australische eiland Tasmanië. Tien jaar daarvoor was hij er ook al op bezoek. Op Tasmanië exploiteert De Moor de wijngaard Pipers Brook Vineyard. De Moor is ook de Belgische ereconsul op Tasmanië. En er zijn nog familiale banden tussen het bedrijf en de koninklijke familie.



Het bedrijf NST of voluit Nordsudtimber uit Liechtenstein beheert in Congo een concessie die groter is dan heel België. Volgens Global Witness pleegt het bedrijf daarbij inbreuken op 90% van haar concessies. Het gaat meestal om het ontbreken van verplichte bosbeheersplannen. De onderzoekers hebben ook aanwijzingen van ontbossing buiten de terreinen van de concessie. “Ondanks deze onwettigheid, kapt NST in ongerepte bossen, gebieden met een onvervangbare biodiversiteit en essentieel omwille van hun vermogen om CO2 op te slaan”, verduidelijkt onderzoeker Jules Caron (Global Witness) het belang. Hij wordt geciteerd door de website Apache die het bericht opviste.

Global Witness kreeg een document uit 2007 in handen waarin staat dat De Moor één van de zeven aandeelhouders is van Realwood Establishment uit Liechtenstein. Met 70% van de aandelen is Realwood Establishment de hoofdaandeelhouder van NST. Kreglinger International bezit op zijn beurt dan weer 25% van NST. Een uittreksel uit het handelsregister van Liechtenstein, dat Apache te zien kreeg, toont dat ereconsul De Moor in de raad van bestuur van NST zetelt. (Lees verder onder de foto)

In 2002 bericht de Australische krant The Examiner over koninklijk Belgisch bezoek op Tasmanië op het landgoed van Paul De Moor, met deze foto.

De Antwerpse trader Kreglinger heeft een rijke geschiedenis met koninklijke linken. Op vandaag is Aartshertog Carl Christian van Habsburg-Lotharingen voorzitter van G&C Kreglinger. Tot 2012 was hij ook voorzitter van de internationale poot Kreglinger International in Zwitserland. De aartshertog is gehuwd met prinses Marie-Astrid van Luxemburg. Zijn neef Lorenz is dan weer gehuwd met de Belgische prinses Astrid, de zus van koning Filip. Lorenz is professioneel actief als vermogensbankier, onder meer in Duitsland en Zwitserland. De groep Kreglinger onderhoudt ook nauwe politieke contacten in Congo, onder meer met Jean-Pierre Bemba.

Apache vroeg ereconsul Paul De Moor, en ook Kreglinger-bestuurders Dirk Laenen en Wim Arnouts op maandag 13 augustus om bijkomende uitleg en een reactie. Voorlopig kwam er nog geen antwoord.