NIEUW – Amerikanen pompen 2,2 miljoen euro in Vlaamse plastuit

U herinnert zich misschien de hype die enkel jaren terug ontstond rond de plastuit, bedoeld als hulpmiddel voor vrouwen die rechtopstaand moeten wildplassen. Het Amerikaans bedrijf OraSure pompt nu 2,2 miljoen euro in de Antwerpse start up Novosanis. Die maakt een soort intelligente plastuit die zowel bruikbaar is door mannen of vrouwen. “Waarvoor is dat goed?”, hoor ik u zichzelf afvragen. Wel, omdat die plastuit handig de eerste 20 milliliter urine opvangt. Die eerste urine bevat de meeste DNA en RNA fracties en is het beste diagnosemiddel om een aantal seksueel overdraagbare ziekten en prostaat- of blaaskanker op te sporen. Een urinetest kan ook het uitstrijkje voor de detectie van baarmoederhalskanker vervangen.



Een beetje biologie. Voor een man is het niet altijd zo gemakkelijk om te stoppen met plassen eens hij is begonnen. Voor een vrouw is het dan weer moeilijk in een proefflesje te plassen. De “Colli-Pee” van Novosanis lost dit dubbel probleem op. De plastuit bevat een buisje dat automatisch volloopt met de eerste 20 milliliter urine. Daarna loopt de overige urine gewoon weg, in het toilet. Het buisje kan makkelijk worden dichtgemaakt, zonder verdere contaminatie. Klaar is kees.

Novosanis zag in 2013 het levenslicht. Het Amerikaanse OraSure kocht de start up begin dit jaar op. Met de inbreng van 2,2 miljoen euro verse middelen is het overgedragen verlies van Novosanis weggewerkt. Blijkbaar zit de timing van de Amerikanen goed. Recent werd bekend dat Fujirebio, de Japanse eigenaar van het vroegere Belgische biotechbedrijf Innogenetics en gespecialiseerd in diagnosetesten, een distributieakkoord afsloot met Novosanis. Eerder kreeg de Colli-Pee ook al voet aan de grond in Zuid-Amerika.