NIEUW – Basile Aloy loodst zijn wijnfamilie met rederij Ebe naar winst

Basile Aloy (Foto: LinkedIn)

De wijnondernemer Virginie Saverys pompt 3,2 miljoen euro in haar wijnbedrijf Classica International. Dat bedrijf staat in voor de verkoop van onder meer de Toscaanse Avignonesi wijn die eigendom is van Viriginie Saverys. De onderneemster liet in 2009 de scheepvaartbelangen van haar familie achter zich om zich volledig toe te leggen op haar Italiaanse wijndomein. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 2016 startte ze samen met haar zoon Basile Aloy de rederij Ebe op. Actief met dry bulc carriers van Japanse makelij blijkt Ebe discreet te zijn uitgegroeid tot de nieuwe cash cow van Vitrix, de familiale investeringsholding van de familie Virginie Saverys die zowel de wijn als de rederij omvat. Over 2022 keerde Ebe een dividend uit van 20 miljoen euro aan Vitrix die op zijn beurt 14 miljoen euro uitkeerde aan de familie. Een herberekening brengt het vermogen van haar familie op 327 miljoen euro.

De nu 64-jarige Viriginia Saverys is de jongere zus van Marc en Nicolas Saverys, respectievelijk eigenaars van de rederijen CMB-Exmar en Euronav, beiden zeer vermogend en beiden recent actief in harde overnamegevechten. Virginie was ooit als jurist actief in het management van de groep CMB maar koos in 2008 definitief voor een verdere carrière in de wijnhandel. In dat jaar werd ze meerderheidsaandeelhouder van het Toscaanse topdomein Avignonesi, een huis dat wereldwijd bekend staat als een van de beste producenten van Vino Nobile di Montepulciano. In 2009 werd ze de enige eigenaar. Het was haar intentie dat haar zoon Basile en haar dochter Eline mee in de wijnhandel zouden stappen. Eline deed dat en opende onder meer de wijnbar Avini in Antwerpen. Maar bij de nu 36-jarige Basile won de drang naar de scheepsvaart.



Hij is daarbij de eerste om toe te geven dat hij een makkelijke start kon maken. ‘Dat ik geprivilegieerd ben, is duidelijk. Dat besefte ik maar al te goed toen ik in 2014 in de scheepvaart stapte.’ zo vertelde hij daarover aan de Tijd. Toch volgde hij een harde leerschool. In Zwitserland ging hij vijf weken varen op een schip van een bevriende reder. ‘Als observator. Niet om te werken, want ik kon niets. Ik leerde hoe een schip functioneert, day-to-day, in de machinekamer, op de brug. Ik heb daar enorm veel respect gekweekt voor de scheepsbemanning en haar harde werk.’ In 2016 trok Aloy met zijn moeder en stiefvader naar Japan waar ze een eerste schip kochten van 61.000 ton. De rederij werd Ebe gedoopt, genoemd naar de godin die nectar serveert aan de goden op de Olympus, en telt nu zes grote drogebulkschepen met een capaciteit van 61.000 tot 181.000 ton en lengtes van 200 tot 300 meter.

De holding Vitrix is de enige aandeelhouder van Ebe die nu de winstmachine van de familie is geworden. Over 2022 werd met Ebe op een omzet van 45 miljoen euro een winst geboekt van 19 miljoen euro. Basile Aloy is daarbij a-typisch voor zijn familie en praat onder meer op LinkedIn vrijuit over de invoering van een soort meerwaardebelasting zoals in de Verenigde Staten. Belasting op meerwaarden, aftrek voor minwaarden. ‘Mijn familie gaat dat misschien niet graag horen, maar moet er niet ergens een belasting komen op meerwaarde? Op aandelen bijvoorbeeld? Ik denk dat we dat gesprek wel eens mogen voeren. Gaat iedereen dan naar het buitenland vluchten? Niet als je zulke belastingen intelligent invoert, goed communiceert en achterpoorten sluit.’ zo zei hij daarover. ‘We moeten meer teruggeven. Uiteindelijk is alles wat we vandaag doen te danken aan de maatschappij die ons de infrastructuur en de tools geeft.’ De wijnhandel is daarbij minder winstgevend dan de rederij. Classica International keek eind 2022 aan tegen een negatief eigen vermogen van 2,4 miljoen euro. Het moederbedrijf Vitrix zelf staat voor een vermogen van 313 miljoen euro en diversifieert onder meer door investeringen in de sicav Econopolis Invest.