De fiscus heeft de vzw Touring Club Royal de Belgique een claim opgelegd van 7 miljoen euro. Daarmee eindigde de instelling, bekend van de pechdienst en de technische keuring, vorig jaar voor liefst 23 miljoen euro in het rood. De verliescijfers zijn opmerkelijk en situeren zich mee in de overname van Touring door de verzekeraar AG voor 75 % en de bank BNP Paribas voor 25 %. Beide financiële bedrijven hebben de vzw inmiddels omgevormd tot een naamloze vennootschap. De pechverhelpingsdienst kreeg daarbij een waarde mee van 75 miljoen euro.
De claim van de fiscus gaat terug naar het jaar 2019. De vzw Touring boekte toen een winst van 11,5 miljoen euro op een omzet van 121 miljoen euro. Als vzw voegde het bedrijf de winst bij haar sociaal vermogen buiten de fiscus om. Die verwerpt dat nu en legde een fiscale claim op van 7 miljoen euro die Touring over 2022 in rekening heeft gebracht. De omzet over dat jaar bedroeg 109 miljoen euro. Touring wil die claim alsnog aanvechten en beroept zich daarbij op eerdere beslissingen waarbij het statuut van vzw wel werd bevestigd. De verliescijfers van Touring worden ook verklaard door een waardevermindering van 3,7 miljoen euro op haar dochter Protections.
Touring kwam ondertussen onder controle van de verzekeraar AG. Die vormde de vzw om in een NV. De transactie, waarbij AG 75 procent van de aandelen in handen neemt en BNP Paribas Fortis de overige 25 procent, was eind vorig jaar al aangekondigd. “Op 1 juli van dit jaar werd de deal finaal bezegeld, na goedkeuring van alle betrokken en bevoegde instanties”, bevestigde Touring eerder deze maand. Het bedrijf is vooral bekend voor zijn pechverhelping en het verlenen van reisbijstand. Maar het is ook een niet onbelangrijke speler in de sector van de autokeuring. Onder meer door de overgang naar elektrische en geconnecteerde voertuigen veranderen ook de diensten die de bijstandsverleners moeten aanbieden. Dat vergt belangrijke bijkomende investeringen. De organisatie voert zowat 680.000 depannages uit per jaar, verwerkt 145.000 telefoontjes van Belgen in nood in het buitenland en realiseert jaarlijks 35.000 technische of medische interventies in het buitenland. Met haar dochter Centrum voor Technische Automobielinspectie is de derde grootste speler inzake autokeuringen. In de nieuwe holding TCRB is dat geheel nu gewaardeerd op 75 miljoen euro.