NIEUW – Crypto start up Keyrock activeert 15 miljoen euro kapitaal

Kevin de Patoul. (Foto: LinkedIn)

Het Brusselse bedrijf Keyrock heeft zijn kapitaal opgetrokken met 15 miljoen euro. Het gaat om een eerste schijf van in totaal 89 miljoen euro aan risicokapitaal die het bedrijf wist op te halen. Keyrock is een zogenaamde marktmaker op de markt van bitcoins en digitale munten. Het bedrijf verzamelt transacties op tientallen markten waar cryptomunten worden verhandeld. De bitcoin is de grootste van al die digitale munten of cryptomunten. Keyrock stemt vraag en aanbod op elkaar af en zorgt er zo voor dat de markt van digitale munten liquide en dus geolied kan blijven werken. Het bedrijf slaagt er daarbij in buiten de turmoil te blijven van alle schandalen die cryptomunten blijven achtervolgen.

De markt van cryptomunten werd het voorbije jaar overschaduwd door schandalen, met als hoogtepunt de val van FTX, het beursplatform van Sam Bankman-Fried. De 30-jarige Amerikaan, beter bekend als SBF, was tot voor zijn val het uithangbord van de legitieme cryptogemeenschap. Maar grootschalige fraude met FTX bracht hem in de gevangenis. Voor FTX alle nieuws wegkaapte, waren er ook al faillissementen van het hefboomfonds Three Arrows Capital en van de broker Celsius. Bovendien crashte de ‘stablecoin’ TerraUSD, die ondanks zijn naam toch geen stabiele koers kon aanhouden. De bitcoin, naar marktwaarde veruit de grootste van alle digitale munten, kelderde met 60 procent in 2022. Ether, de nummer twee, met 65 procent. In totaal ging 2.000 miljard dollar aan cryptowaarde de afgelopen twaalf maanden in rook op.



Dus geen evident terrein om op te werken en dan nog eens succesvol bijna 90 miljoen euro kapitaal op te halen. Keyrock is een marktmaker, het bedrijf zorgt voor liquiditeit in de handel van digitale activa. Backbone is een software die algoritmes puurt uit 85 verschillende handelsplatformen. In totaal regelt Keyrock transacties door koop- en verkoopprijzen te verschaffen in meer dan 400 ‘markten’. ‘Wij zijn een onderdeel van de marktinfrastructuur, dus volatiliteit is niet slecht voor ons. Sommige van onze beste dagen waren dagen waarop de markt crashte.’ zo vertelde Kevin de Patoul eerder aan de Tijd.

De Patoul is handelsingenieur van opleiding en telg van een oude adellijk geslacht. Hij mag zichzelf ‘chevalier’ noemen. Hij is mede-oprichter en CEO van Keyrock. Zijn bedrijf telt iets meer dan 100 werknemers, verspreid over 25 landen en zo veel mogelijk tijdzones. Iedereen werkt in principe van waar hij of zij wil. Er zijn kantoren in Brussel en Londen. De Patoul is er van overtuigd dat crypto en blockchain zullen doen met de uitwisseling van waarde wat het internet deed met de uitwisseling van informatie. Informatie die voor het internet fysiek was, werd digitaal en kon eindeloos gedeeld worden. Crypto doet hetzelfde met geld. Je kan dan geld of waarde uitwisselen zonder tussenkomst van een gecentraliseerde partij zoals een centrale bank. Die transacties moeten dan veel efficiënter zijn. De tussenpartijen die tijd en geld kosten, verdwijnen. “Dat is een puur economische logica.” zegt de Patoul.

De vele schandelen rond cryptomunten doen geen goed, zo geeft hij toe. “Zo ziet de hele industrie eruit als een bende bedriegers. Er gaat te veel aandacht naar get rich quick. Als alles stijgt, is het makkelijk om er als een beleggingsgenie uit te zien. Maar met elke zeepbel die barst, gaat veel bullshit weg. Hopelijk is dat nu ook zo. Al zal het nooit helemaal weggaan. Ook op traditionele markten gebeuren slechte dingen en zijn er zeepbellen.” zo zegt hij nog in de krant.

Het is ondertussen duidelijk dat een aantal financiële spelers duidelijk mee willen rijden op de trein van de cryptomunten en ook bereid zijn daarvoor ook enig risico te lopen. Over 2021 haalde Keyrock een brutomarge (inkomsten min uitgaven) van 8 miljoen euro, goed voor een nettowinst van 6 miljoen euro.