NIEUW – De 20 miljard euro van Giovanni Ferrero (in Luxemburg)

 

Giancarlo Ferrero

De Italiaanse krant ‘Corriere de la Serra’ verraste enkele dagen terug met het nieuws dat de Italiaanse familie Ferrero met hun gelijknamige voedingsgroep, gekend van onder meer Nutella en Ferrero Rocher, een dividend ophaalde van 765 miljoen euro. Dat dividend komt van de Luxemburgse holding Schenkenberg waarmee de familie het bedrijf controleert. 75 % van Schenkenberg is in handen van Giovanni Ferrero, kleinzoon van de stichter. Enig studiewerk leert dat Giovanni Ferrero die 75 % verankerd heeft in de ook al Luxemburgse holdings Bermic en GMBF Investments. Samen zijn die goed voor een vermogen van 20 miljard euro. Daarmee is Ferrero in Luxemburg alleen al twee keer zo rijk als de Rijkste Belg Eric Wittouck, goed voor 10 miljard euro. Giovanni Ferrero, die onder meer in Brussel woont, is dan ook overtuigend de Rijkste Italiaan. Zijn vermogen zou in totaal de 30 miljard euro ver overstijgen.



Dat de Luxemburgse holding Schenkenberg de groep Ferrero overkoepelt, was nieuws. Een korte analyse leerde meteen dat de familie Ferrero de voorbije drie jaar 2,3 miljard euro aan dividend incasseerde. Centraal in de familie staat de 58-jarige uitvoerend voorzitter Giovanni Ferrero. Hij controleert 75 % van het familiaal bedrijf. De overige aandelen zijn in handen van zijn moeder en de erven van zijn overleden broer. Giovanni Ferrero groeide op in Brussel en heeft hier ook een riante pied-à-terre. Vorig jaar liet hij zich opmerken met een investering van 4 miljoen euro in de manege en paardenrijschool La Chevalerie. Exclusief gelegen aan de rand van het Zoniënwoud, op amper twee kilometer van zijn riante villa in Sint-Genesius-Rode, is het een van de meest prestigieuze van het land.

De band tussen de familie Ferrero en België gaat terug tot 1989. In dat jaar is Michele Ferrero op zoek naar een vestigingsplaats voor de bouw van een nieuwe fabriek waar de rotspraline Ferrero Rocher zal worden gemaakt. Die praline werd uitgevonden door Pietro Ferrero, vader van Michele en grootvader van Giovanni. Het is de toenmalige gouverneur van Luxemburg Jacques Planchard die Michele Ferrero er weet van te overtuigen dat hij zijn fabriek in Aarlen, tussen de rotsen van de Ardennen moet plaatsen. De Italiaanse industrieel had ook al een katholieke band gevonden tussen hem zelf en koningin Fabiola. Michele Ferrero was ongetwijfeld gecharmeerd door de Ardeense rotsen maar nog meer door de Belgische subsidies. Mee gesteund door koning Boudewijn wordt de bouw van de fabriek in Aarlen fors ondersteund door de lokale en federale autoriteiten. De Belgische fabriek is momenteel één van de belangrijkste van de Ferrero groep. Ze produceert onder meer de Kinder Surprise-eieren, de Kinder Schoko-Bons en de Raffaello’s. 96% van het productievolume wordt naar 45 landen wereldwijd geëxporteerd.

De Italiaanse familie belegt dat vermogen via het Luxemburgse beleggingsfonds Teseo Capital, maar vooral via de family office Fedesa in Monaco. Los van het familiaal bedrijf voert Giovanni Ferrero ook zijn eigen investeringsstrategie. Hij doet dat met de Belgische holding CTH Invest. Die koopt Europese koekjesproducenten op. Zo kocht hij in 2016 de Belgische koekjesmaker Delacre, in 2019 het Deense Kelsen en in 2020 een de Britse groep Fox’s Biscuits. Vorig jaar volgde dan een definitieve overeenkomst met het Canadese pensioenfonds Ontario Teachers Pension Plan Board om Burton’s Biscuit Company, een Britse luxekoekjesmaker, over te nemen. In België beheert Giovanni Ferrero niet alleen CTH Invest maar ook de zusterholding FFH, die zich op de Amerikaanse markt richt.