NIEUW – De monetaire Nigeriaanse problemen van de noodlijdende familie Vandebeeck

De familie Vandebeeck kampt al enkele jaren met financiële problemen. Hun holding Fimave, vooral actief in de productie van palmolie en rubber, kijkt aan tegen een negatief eigen vermogen van 38 miljoen euro. De groep overleeft bij gratie van de banken. In oktober vorig jaar slaagden die er in de Nigeriaanse palmolieplantage Siat, eigendom van Fimave, te verkopen voor het fantastische bedrag van 23 miljard Nigeriaanse naira. Dat was in België officieel goed voor 48 miljoen euro en een boekhoudkundige meerwaarde van 13 miljoen euro. Maar de verkoopprijs fysiek repatriëren bleek een groot probleem te zijn. Nigeria verbood in juli 2021 de vrije handel in dollar waardoor de lokale naira munt enkel nog op de parallelle markt wordt verhandeld. Voor de naira kan worden geëxporteerd moet hij in Nigeria zelf in dollar worden omgewisseld. En dollars zijn in Nigeria extreem schaars. Daarop alleen al leed de familie Vandebeeck 8 miljoen euro aan wisselkoersverliezen.



Vorig jaar incasseerde de familie Vandebeeck met Fimave een verlies van 19 miljoen euro. Het jaar daarvoor bedroeg dat verlies 59 miljoen euro nadat er onder druk van de banken, die de raad van bestuur van het bedrijf hebben overgenomen, een minwaarde van 34 miljoen euro werd geboekt op onder meer de palmolie- en rubberplantages van dochter Siat. De groep worstelt met de terugbetaling van meer dan 200 miljoen euro aan bankschulden. Daarbij werden al twee appartementen verkocht voor 2 miljoen euro, maar dat was niet meer dan een druppel op een hete plaat.

In Nigeria exploiteert de groep bijna 40.000 hectares aan palmolieplantages. Dat gebeurt met de in Nigeria beursgenoteerde holding Presco die voor 60 % in handen is van Fimave. Het was ook Presco die koper was van de 16.000 hectare plantages van haar zusterbedrijf Siat Nigeria. De Nigeriaanse pers schreef enthousiast over de zelden eerder geziene verkoopprijs van 23 miljard naira. Omgerekend tegen de officiële koers is dat 48 miljoen euro. Maar die prijs kwam er enkele maanden nadat de Nigeriaanse overheid de vrije handel in dollar aan banden legde. Op die manier wou ze de galopperende waardedaling van haar eigen munt de naira indammen. Maar op de parallelle markt werden dollars in Nigeria steeds duurder. En meteen ook steeds schaarser. Waardoor Fimave het moeilijk had om de verkoopprijs in dollar of euro naar België te krijgen. Eind 2021 stond de verkoop in de boekhouding als een vordering van 35 miljoen euro op Presco.

Naast de valutaproblemen in Nigeria kwam de verkoop eigenlijk ook strategisch ongelukkig. De transactie gebeurde immers kort voor de palmolieprijs sterk de hoogte werd ingejaagd door de oorlog in Oekraïne. Naast Presco bezit Fimave nog 9.000 hectare palmolieplantages in Ghana. De opgejaagde palmolieprijs zorgt alvast voor iets meer omzet bij de groep. SIAT sloot eerder al een overeenkomst met de Canadese groep AgriForce over de verkoop van Deroose Plants uit Evergem, een specialist in tropische kasplanten en weefselkweek van industriële tropische planten met vestigingen in de VS en China. De afronding van de deal liep wel vertraging op door de lockdowns in China. AgriForce betaalt 69 miljoen dollar voor Deroose. De banken houden de familiale groep alvast dit jaar nog financieel boven water. Ondertussen wordt verder gezocht naar de mogelijke verkoop van activa.