NIEUW – Familie Deklerck kapitaliseert af te breken Knoks hotel Memlinc

 

Het hotel Memlinc.

De Knokse familie Deklerck heeft het kapitaal van hun Hotel Memlinc in de mondaine kuststad opgetrokken met 3,65 miljoen euro tot nu 4,77 miljoen euro. De verse middelen werden aangebracht door de private stichting Falaucri. Die naam staat voor de afkorting van de namen van de zussen Fabienne en Laura en broer Christophe Deklerck. Falaucri controleert nu 4.527 aandelen van Hotel Memlinc op een totaal van 5.145 aandelen. De overige aandelen zijn gelijk verdeeld over de drie familieleden Deklercks. Sinds 1923 staat het hotel centraal op het Knokse Albertplein, ook wel de ‘place m’a tu vu’ genoemd. Vorig jaar verkocht de familie Deklerck het hotel aan de familiale projectontwikkelaar John Geernaert. Het hotel Memlinc zal worden omgebouwd tot een complex van 17 luxeappartementen inclusief een penthouse, goed voor een geschatte verkoopwaarde van globaal 150 miljoen euro. Met uitzondering van de voorgevel, de trappenhal en het historische salon die beschermd zijn als erfgoed gaat het geheel tegen de vlakte. Eind maart volgend jaar trekken de laatste gasten de deur achter zich dicht van de 74 hotelkamers.



De kinderen Deklerck zijn de derde generatie van de hotelfamilie. Hun grootouders baatten een hotel uit aan het station van Knokke, maar beseften dat je enkel succes kon hebben wanneer je aansloot bij het strand. Ze verkochten hun hotel voor 200.000 Belgische frank en kochten met dat geld van de Compagnie Het Zoute bouwgronden op het Albertplein. Een goede beslissing als je weet dat bouwgrond op die centrale plaats de voorbije 100 jaar 4.500 keer steeg in waarde. De afgelopen 101 jaar verbleven in het Memlinc hotel beroemdheden waaronder de Amerikaanse miljonair John D. Rockefeller, de Britse zanger Tom Jones en de Franse toppoliticus Valéry Giscard d’Estaing. De nazi’s gebruikten het gebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog als militair hospitaal. Al die tijd bleef het in familiale handen.

Dat familiaal verhaal kent nu een eindpunt. Het pand is verkocht aan de Gentse vastgoedontwikkelaar G-label, eigendom van de zakenfamilie Geernaert. Hun bouwvergunning vormt het geheel om tot een complex met 17 luxeappartementen, inclusief een penthouse op de bovenverdieping van 424 vierkante meter. Op het gelijkvloers komen twee horecazaken, nog een niveau lager komen een honderdtal ondergrondse parkeerplaatsen. De werkzaamheden gaan van start op 2 september 2025. “Ik word binnenkort 65 jaar, mijn volledige familie heeft andere projecten, en om de komende jaren te kunnen blijven beantwoorden aan de wensen van ons cliënteel, zouden we opnieuw miljoenen moeten investeren in The Memlinc. We hebben bijvoorbeeld nog geen airco, iets wat de mensen tegenwoordig wel verwachten. Ik heb er lang over gesproken met mijn zussen, maar dat zagen we niet meer zitten. En toen kwam er dus een heel mooi bod, dat moeilijk te weigeren was.” zo vertelde Christophe Deklerck aan Het Nieuwsblad. Het aankoopbedrag is nog voorwaardelijk en afhankelijk van een aantal vergoedingen en provisies.

Na de renovatie moet een nieuw appartement in The Memlinc gemiddeld 250 m² groot worden. Het ruimste penthouse op de bovenverdieping zal dan 424 m² omvatten. Daarbij wordt gemikt op een uiteindelijke verkoopwaarde van 30.000 euro per vierkante meter. Dat levert voor de penthouse een verwachte verkoopprijs op van 12,7 miljoen euro. Een gemiddeld appartement kost dan 7,5 miljoen euro. Met een totale vloeroppervlakte van 4.300 m² komt dat neer op een bewoonbare waarde van 129 miljoen euro. Daarbij komen dan 105 ondergrondse parkeerplaatsen. Op die locatie moet één parkeerplaats 200.000 euro opleveren. Wat neerkomt op nog eens 21 miljoen euro aan verkoopwaarde.

Het beschermde salon van het hotel Memlinc.