NIEUW – Familie Vanmoerkerke doekt historische holding Faminvest op

Rudolf Vanmoerkerke op een archiefbeeld uit 2003. Rechts achter hem de journalist Koen Meulenaere, de auteur van het boek “Hoe ik basket zie, door Mister V’ over Van Moerkerke. Meulenaere maakte later naam als de columnist “Kaaiman”. (Foto: Belga Images).

De Oostendse familie Vanmoerkerke heeft haar holding Faminvest vereffend en opgedoekt. Daarmee wordt een definitief punt gezet achter de een deel familiale geschiedenis die van start ging bij Rudolf Vanmoerkerke, wijlen grootvader van broer en zus William en Olivia Vanmoerkerke. Rudolf Vanmoerkerke verankerde enkele decennia terug zijn beursgenoteerde toerismegroep Sun Internationaal in de holding Faminvest. Hij overleed in 2014. Mark Vanmoerkerke, zoon van Rudolf en vader van William en Olivia, overleed in oktober vorig jaar. Faminvest werd vereffend met een eindvermogen van 23 miljoen euro. Ondertussen controleert de familie meer dan 30 % van het beursgenoteerde vastgoedfonds QRF. Die participatie, goed voor 26 miljoen euro, is nu via een aantal tussenstappen verankerd in de Nederlandse Stichting Administratiekantoor Noordzee.

Met het opdoeken van Faminvest zet de familie Vanmoerkerke een eindpunt achter een familiaal hoofdstuk. Grootvader Vanmoerkerke, ook groot sponsor van de Oostendse basketbalclub, bouwde het vermogen van Faminvest op via zijn toerismegroep Sun International. Zijn zoon Mark werd daarna eigenaar van de groep Sun Parks. Al die dossiers zijn nu afgesloten. In juni werd bekend dat de familie Vanmoerkerke meer dan 30 % bezit van de beursgenoteerde vastgoedholding QRF. Normaal moet bij die drempeloverschrijding een bod worden uitgebracht op de overige aandelen van het beursgenoteerde bedrijf. Maar de familie overschreed die drempel via een keuzedividend, uitgedrukt in nieuwe aandelen. Daarmee werd een overnamebod vermeden.



De familie Vanmoerkerke verwierf eind 2018 bijna 30 procent van Qrf nadat ze een deel van haar eigen vastgoedportefeuille in het bedrijf had ingebracht. William Vanmoerkerke is CEO van het bedrijf. Zijn zus Olivia staat momenteel aan het hoofd van het hotel Thermae Palace in Oostende. De familie is ook eigenaar van de villa De Keignaert in de polders nabij Oostende. Rudolf Vanmoerkerke etaleerde destijds zijn persoonlijke kunstcollectie in de brutalistische villa. Nu biedt die onderdak aan het restaurant van de Willem Hiele. Die topchef kwam recent in opspraak omdat hij slagen en verwondingen zou hebben toegebracht aan een medewerker in zijn keuken.

De Keignaert, de villa van wijlen Rudolf Vanmoerkerke die nu onderdak biedt aan het restaurant van Willem Hiele. (Foto: RV)