De West-Vlaamse 66-jarige ondernemer Francis De Clerck heeft de private stichting administratiekantoor Ancabasi opgericht. De naam Ancabasi staat voor de naam van zijn vier dochters: Annick, Caroline, Barbara en Silvia. De nieuwe stichting moet het vermogen van Francis De Clerck verankeren. Dat vermogen bestaat in hoofdzaak uit een participatie van 30 % in de groep BIG, of voluit Beaulieu International Group. De oprichting van de zogenaamde STAK komt er op een moment dat het hele bedrijf, destijds opgestart door wijlen Roger De Clerck, door zwaar financieel weer gaat. Ruzie tussen de vier broers, familiale aandeelhouders van de tweede generatie, hypothekeert de toekomst van de groep. Francis De Clerck is daarbij de grootste individuele aandeelhouder. Zo blokkeerde hij eind 2023 het strategisch plan Boa Vista dat werd uitgewerkt door KBC Securities. Dat plan voorzag onder meer dat externe aandeelhouders 60 % van het kapitaal van BIG konden opkopen. Dat was een revolutionaire primeur voor de familie, primeur die werd geblokkeerd door Francis De Clerck.
Dat er bij Beaulieu iets moet gebeuren, mag blijken uit de cijfers. De omzet van de groep, voor het grootste deel bestaande uit chemische componenten zoals polyamide en polypropyleen die nodig zijn voor de productie van vezels en garens, viel met bijna een half miljard euro terug tot minder dan 2 miljard euro. De brutobedrijfswinst ging van 250 miljoen euro naar 98 miljoen euro, waarbij de nettowinst kromp van 120 miljoen euro naar amper 2 miljoen euro. Oorzaak van die terugvallende cijfers is onder meer de import van veel goedkopere polymeren en garens uit China. Daarmee komt een eind aan het destijds sterke idee van Roger De Clerck om de productie van zijn hele bedrijf verticaal te integreren.
Op vraag van de familie ontwikkelde KBS Securities na 9 maanden intens overleg het plan Boa Vista. Dat plan voorzag vooreerst in de stopzetting van alle verlieslatende activiteiten. Het bedrijfsvastgoed werd afgesplitst, de Russische activiteiten en Pinnacle, de Amerikaanse chemiepoot die nylonkorrels verwerkt tot toepassingen in de auto- en plasticindustrie, zouden worden verkocht. Bovendien zou een durfkapitaalpartner worden aangetrokken die tot 60 procent van het kapitaal kon verwerven.
Volgens de krant de Tijd was het vooral over dat laatste punt dat Francis De Clerck struikelde. Met zijn 30 % aandelen trok hij zijn broer Luc De Clerck mee, die 26,5 procent van de aandelen controleert. Aap uit de mouw was dat hij zijn jongste broer Dominiek, goed voor 18,2 procent, het voorzitterschap en de CEO-functie van de groep aanbood. Die laatste hapte toe en het Boa Vista plan werd naar de prullenmand verwezen. Dominiek De Clerck was daarvoor altijd al uitgesloten uit het familiaal beleid.
Hoe moet het nu verder? Dat is niet zo duidelijk. Francis De Clerck is en blijft de kingmaker, zo zeggen insiders. Bij Beaulieu zijn de aandelen allen in handen van de tweede generatie en daar heeft Francis de grootste invloed. Met zijn pakket van bijna 31 procent kan hij met de steun van slechts één ander familielid een gewone meerderheid van de stemmen halen, terwijl Dominiek daarvoor minstens twee andere broers nodig heeft. Tegelijk kan niemand van de familie een bijzondere tweederdemeerderheid vormen zonder de steun van minstens twee andere familieleden. Dat komt erop neer dat Francis ook kan worden afgeblokt door de drie andere familieleden samen. Tot vandaag is enkel Caroline De Clerck, dochter van Francis, als vertegenwoordiger van de derde generatie actief in het bedrijf. Die derde generatie telt 16 afstammelingen. Francis heeft vier dochters waarvan er drie buiten het bedrijf staan, Luc heeft vier zonen, die vooral in het buitenland wonen. Ook de vijf kinderen van Dominiek hebben hun eigen projecten. En bij Stephan Colle en Ann De Clerck zijn er twee dochters en één zoon, Edward, die zou worden klaargestoomd om het bedrijf Belgotex te leiden.