NIEUW – Hilding Anders Belgium boekt (opnieuw) 13 miljoen verlies weg

(Foto: Niels Zee, Pixabay)

De matrassenproducent Hilding Anders Belgium, met haar productie eenheid in Zingem, heeft zijn kapitaal in twee stappen opgetrokken met 9,5 miljoen euro tot 14,6 miljoen euro om daarna 13,5 miljoen euro overgedragen verlies weg te boeken. Het bedrijf is in handen van de gelijknamige Zweedse groep die de grootste Europese slaapspecialist is en die zowel bedden als matrassen produceert. Die sector kent moeilijke tijden, getuige daarvan ook de recente beslissing van de familie Corthouts om de boeken neer te leggen van hun matrassen fabrikant Sleeping Solution Production uit Genk. Daarmee heeft de familie alle productie van het meubelbedrijf Recor gedelokaliseerd, hoofdzakelijk naar Oost-Europa.

Hilding Anders Belgium stelt nog om en bij 120 mensen te werk. Het bedrijf werkt aan een herstructurering die moet leiden naar winst. De voorbije drie jaar werd verlies geboekt. In 2021 werd al 8,7 miljoen overgedragen verlies weggewerkt. Hilding Anders werkte aan een wereldwijde consolidatie van de sector via gerichte overnames. Sedert het begin van de eeuw realiseerde de groep 23 overnames en nu stelt het wereldwijd 5.000 mensen te werk. Het bedrijf is in handen van de investeringsgroep KKR. Twee jaar terug rondde die een herfinanciering af van 300 miljoen euro bij bestaande schuldeisers van Hilding Anders.



De matrassenindustrie is al lang onderhevig aan periodieke crashes, zo stelt het CFA Institute in een recente studie. CFA maakt provocatieve analyses voor investeerders. Zo oordeelt het instituut dat de overname van Hilding Anders door KKR in 2016 geen succes is. KKR nam op dat moment de met schulden beladen groep over van Candover. Mee door de Covid-19 pandemie heeft KKR Hilding Anders acht jaar later nog steeds in haar boeken staan. “Het vreemde aan de passie van fondsmanagers voor de beddenindustrie is dat het, zelfs zonder hefboomwerking, een bedrijfskerkhof is. Jaren van kwantitatieve versoepeling moedigden venture capitalist’s aan om startende matrassenbedrijven te steunen, waarbij ze het recht kregen om producten met verlies te verkopen. Deze praktijk heeft Mattress Firm, de grootste winkelketen in de Verenigde Staten, uit de markt gedrukt.” aldus de analyse.

In de Verenigde Staten leidde de belabberde post-IPO beurshandel van online specialist Casper Sleep ertoe dat het bedrijf eind 2021, 18 maanden na de beursnotering, werd overgenomen tegen de helft van de prijs van de eerste beursnotering. Het Europese equivalent heet Eve Sleep. Het Britse bedrijf werd in 2022 gered van een faillissement nadat de marktkapitalisatie met 95% was gedaald in de vijf jaar na de beursgang. Het idee dat consumenten er een gewoonte van zouden maken om matrassen steeds vaker te vervangen, was misplaatst, aldus CFA. Matrassen worden meestal om de 8 tot 12 jaar vervangen. Bij hoogconjunctuur vernieuwen consumenten ze vaker, maar als de budgetten krap zijn, wachten ze veel langer.