De succesvolle logistieke projectontwikkelaar Jan Van Geet, bekend van zijn beursgenoteerd bedrijf VGP, koopt het kasteel Kesselhof in Nijlen. Dat neoclassistisch kasteel aan de oevers van de Nete is al jaren eigendom van Ann Verhelst, beter bekend onder haar commerciële modenaam Ann Demeulemeester. Van Geet richtte daarvoor de nieuwe vennootschap Kesselhof op die een startkapitaal meekrijgt van 9,5 miljoen euro. Beide partijen zijn geen onbekenden voor elkaar. Ann Demeulemeester werd begin dit jaar benoemd tot bestuurder van de VGP Foundation. Binnen die in 2019 opgerichte private stichting is ze verantwoordelijk voor de bescherming van het Europees cultureel erfgoed, één van de drie belangrijkste aandachtsgebieden van de VGP Foundation. Geen van de betrokken partijen was vanmorgen bereikbaar voor commentaar. Van Geet is nu al eigenaar van het kasteel Gestelhof in Berlaar.
Het neoclassicistisch kasteel Kesselhof werd in 1862-1864 opgericht door jonkvrouw Emelia-Maria-Josepha van Praet naar een ontwerp van een Italiaanse architect. Het bijhorend park is 69 hectare groot. Het werd aangelegd door Louis Füchs, van oorsprong Duits landschapsarchitect die in de 19de eeuw uitgroeide tot één van de drie belangrijkste Belgische tuin- en parkarchitecten. Het kasteel werd lange tijd bewoond door baron en barones Van Zuylen-Van Nyevelt tot het in handen kwam van An Demeulemeester. De nu 62-jarige modeontwerpster studeerde in 1981 af als modeontwerpster aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In 1985 lanceerde ze haar eigen modemerk samen met haar creatieve partner en echtgenoot Patrick Robyn. Aanwezig in Parijs tijdens de modeweek gedurende 30 jaar, kregen haar shows en werk internationale waardering met een wereldwijde distributie. In 2013 verkocht ze haar bedrijf en trok ze zich terug uit het publieke leven. Ze ontwikkelde wel nog een eigen keramieklijn voor het merk Serax en bleef actief als consultant. (Lees verder onder de foto)
Jan Van Geet van zijn kant is één van meer discrete Rijkste Belgen met een vermogen dat aanleunt tegen de 2 miljard euro. In 2020 startte hij met de uitbouw van de VGP Foundation. Jaarlijks gaat hij 2 % van de winst van zijn beursgenoteerde industriële bouwpromotor VGP in de stichting pompen. De Foundation moet actief worden op een drietal terreinen, kinderarmoede, bedreigde biotopen en Europees cultureel erfgoed. Voor die laatste activiteit werd Demeulemeester in januari van dit jaar tot bestuurder van de stichting benoemd.
Correctie
Eerder werd het kasteel Gestelhof hier verkeerd het kasteel van Gaasbeek genoemd. Waarvoor onze excuses.