Jean-Marie De Buck heeft samen met zijn echtgenote Sylva Mannens de nieuwe vennootschap Square Private Equity opgericht. Hij deed dat vanuit hun gezamenlijke centrale holding LT Capital & Advice. Square Private Equity, bestemd om risicokapitaal te investeren, kreeg een kapitaal mee van 1 miljoen euro. Daarmee keert Jean-Marie De Buck van Overstraeten voor een stuk terug naar zijn historische wortels. Zijn vader was lange tijd de motor achter de familiale vermogensbeheerder De Buck & Cie. Zelf leidde hij zes jaar het bedrijf tot hij het via een aandelenruil verkocht aan de vermogensbankier De Groof. Met de opbrengst bouwde De Buck een bedrijf uit actief in de recyclage van bouwmaterialen en meteen ook als projectontwikkelaar. Hij overkoepelde dat bedrijf in de Square Group. Die holding controleert ook Lamara, een domein van 120 hectare in Franschhoek Zuid-Afrika waar het echtpaar onder meer olijven kweekt voor de productie van olijfolie. De familie De Buck is momenteel goed voor een vermogen van 55 miljoen euro.
De naam De Buck van Overstraeten gaat terug tot eind de 18de eeuw. De familie begon met het opmaken van wisselbrieven voor de textielhandel tussen Vlaanderen en Italië. Die activiteit groeide uit tot de Gentse beursvennootschap de Buck & Cie. Wanneer in 1990 nieuwe wettelijke normen werden vastgelegd voor beursvennootschappen moest de familie in één klap 50 miljoen frank cash op tafel leggen. Jean-Marie De Buck besloot daarop het bedrijf via een aandelenruil te verkopen aan de Bank Degroof. De opbrengst van die verkoop werd gerecycleerd in de uitbouw van de Square Group. Die omvat vier entiteiten: Aclagro, de afbraak-, grond- ontmantelingswerken, asbestverwijdering, grondreiniging, bodemsanering, waterzuivering en infrastructuurwerken, AC Materials, die stgaat voor breekwerven en betoncentrales, DD Shipping, goed voor logistiek, op- en overslag van bulkgoederen, en Oryx Projects als projectontwikkelaar. De groep telt nu meer dan 500 werknemers.
Wanneer de Bank Degroof vorig jaar werd verkocht aan de Franse gigant Crédit Agricole kon de familie De Buck mee langs de kassa passeren. Een deel van die opbrengst wordt nu voorbehouden om te herinvesteren als private equity.