NIEUW – Machiels boekt 30 miljoen euro winst en versterkt zich in Waterleau

Een grafische voorstelling van de drie torens die in Maastricht moeten worden gebouwd.

De Limburgse groep JM Recycling, in handen van de familie Machiels, kon 2022 afsluiten met een netto groepswinst van 30 miljoen euro na betaling van 13 miljoen euro belastingen. Het jaar daarvoor bleef die winst nog beperkt tot 1,7 miljoen euro. JM Recycling is specialist in milieutechnologie en hernieuwbare energie maar ook vastgoed en de bouwsector worden steeds belangrijker. Zo haalde het bedrijf eerder dit jaar samen met twee partners een opdracht binnen voor de bouw van drie residentiële torengebouwen in Maastricht. Eén vijfde van het vermogen van de familie Machiels wordt gerealiseerd in Argentinië, Peru en Chili. Nog vorig jaar kocht de Limburgse familie 22 % bij van de groep Waterleau. Die is nu voor 93 % in handen van JM Recycling. Een nieuwe berekening brengt het vermogen van de familie Machiels op 182 miljoen euro.

JM Recycling, onder leiding van Louis Machiels, haalde de opdracht in Maastricht binnen samen met de ook Limburgse projectontwikkelaar Vestio en de Nederlandse RO Group. Tussen de binnenhaven en de Maas worden drie torens gebouwd van om en bij 50 meter hoog. Het project omvat ongeveer dertigduizend vierkante meter. Concreet gaat het om twee torens met luxe koopappartementen en in de derde toren komen studentenkamers en -studio’s. De karakteristieke kranen op de kade blijven en één van de kranen wordt een toeristisch uitkijkpunt. Er komt geen retail om concurrentie met de binnenstad te vermijden. Het gaat om het belangrijkste vastgoedproject van Maastricht sinds decennia dat meteen ook de skyline van de stad zal bepalen. Het project vergt een investering van honderd miljoen euro. Als de procedures volgens plan verlopen, starten de bouwwerken medio 2025. De bouwperiode wordt geraamd op twee jaar.



In 2022 haalde JM Recycing een omzet van 216 miljoen euro waarvan 31 miljoen euro éénmalige inkomsten. Zonder die éénmalige inkomsten zou de omzet ongeveer even groot zijn als in 2021. Nog vorig jaar verhoogde de groep zijn belang in het watertechnologiebedrijf Waterleau van 71 naar 93 %. De bijkomende aandelen werden aangekocht van de stichterfamilie Vriens.