NIEUW – Russische Belg Ilfak Guilfanov casht 81 miljoen op Luikse malware specialist

Ilfak Guilfanov (Foto: RV)

Kent u een bedrijf dat jaarlijks op een omzet van om en bij 21 miljoen euro een bedrijfswinst boekt van 18 miljoen euro en een nettowinst van 15 miljoen euro? Het Luikse Hex-Rays is zo’n bedrijf. Dat bedrijf ontstond 18 jaar terug in het brein van de Russische wiskundige Ilfak Guilfanov. Die laatste woont al 17 jaar in België. Hex-Rays analyseert en ontleedt software op zoek naar structurele zwakheden en fouten. Vorig jaar richtte Guilfanov via splitsing van zijn bedrijf Hex-Rays de nieuwe vennootschap Zingy Capital op, goed voor 81 miljoen euro. Tegelijkertijd werden de Waalse en Belgische overheid samen met het Smartfin Capital II fonds van Jürgen Ingels en Bart Luyten de nieuwe meerderheidsaandeelhouders van het bedrijf dat nu is ingebracht in de holding Smartsec. Die laatste werd gekapitaliseerd op 95 miljoen euro. Voor Jürgen Ingels en Smartfin gaat het om de grootste financiële operatie tot nu toe.

Hex-Rays is specialist in de ontwikkeling van analyseoplossingen voor de cyberbeveiligingsmarkt. Het bedrijf ontwikkelt de ‘dissassembly software’ IDA Pro. Die laat toe bestaande software volledig te ontmantelen, op zoek naar de intenties van een softwareontwikkelaar. Op die man kan onder meer malware worden geneutraliseerd. In 2005 publiceerde Ilfak Guilfanov een officieuze fix voor een structurele fout in de Microsoft Windows software. Korte tijd later zag IDA Pro het levenslicht. IDA Pro wordt wereldwijd gebruikt en bracht bijvoorbeeld dieselgate mee aan het licht, het schandaal van de sjoemelsoftware die Volkswagen gebruikte om de uitstootcijfers van zijn auto’s te manipuleren. Hex-Rays is de wereldmarktleider in zijn niche en kent weinig concurrenten.



Het Luikse bedrijf werkt met 18 medewerkers onder wie elf softwareontwikkelaars. De enige kost zijn loonkosten en betaling van losse medewerkers. Op een omzet vorig jaar van 21,5 miljoen euro boekt het een brutobedrijfswinst van 18 miljoen euro en een nettowinst van 14,5 miljoen euro. In totaal nemen 2.000 klanten in 70 landen zijn producten af. Dat zijn vaak overheden, veiligheidsdiensten, cybersecuritybedrijven of grote ondernemingen. Hex-Rays verkocht al 28.000 licenties.

Het is duidelijk dat Hex-Rays een strategisch bedrijf is. Het mag dan ook niet verwonderen dat zowel de Belgische als Waalse overheid midden vorig jaar mee in het kapitaal zijn gestapt van Hex-Rays. Ze deden dat samen met Smartfin Capital II, het venture fonds van Jürgen Ingels en Bart Luyten. Ilfak Guilfanov bleef daarbij in het bedrijf als minderheidsaandeelhouder. In de nieuwe holding Smartsec kan Ingels twee bestuurders benoemen, evenveel als Ilfak Guilfanov. De overheid heeft één bestuurder. Voor Jurgen Ingels gaat het naar verluidt om de grootste financiële operatie ooit, goed voor 25 tot 30 miljoen euro. Smartfin Capital II haalde begin 2020 met zijn tweede fonds 240 miljoen euro op, onder meer bij de investeerder Marc Coucke en de overheidsbank Belfius. Globaal beheert Smartfin om en bij 380 miljoen euro. De volgende groeifase van Hex-Rays moet in goede banen geleid worden door een nieuwe CEO, die de fakkel zal overnemen van Guilfanov. Die laatste is benoemd tot voorzitter.