NIEUW – Start up Xenomatix haalt 5 miljoen euro kapitaal op

De Leuvense start up Xenomatix trekt zijn kapitaal op met 5 miljoen euro. 2 miljoen komt via de omzetting van een obligatielening, 3 miljoen is vers kapitaal. Het geld wordt aangebracht door Carl Van Hool en AGC Automotive Europe. Die laatste is een onderdeel van de Japanse groep Asahi en is een producent van ramen voor de auto industrie. Carl Van Hool stapte in 1999 uit de gelijknamige Lierse familiale autobusbouwer. Xenomatix ontwikkelt technologie voor zelfrijdende auto’s en staat op de drempel van eerste productontwikkelingen. Daarvoor is naar eigen zeggen 10 miljoen euro nodig.



Xenomatix ontwikkelt sinds 2012 een lidar-systeem, een op laser-gebaseerde technologie waarmee auto’s de omgeving rondom hen kunnen waarnemen. Essentie van lidar is dat het duizenden stralen tegelijkertijd uitzendt. Aan de hand van de weerkaatsing kan de wagen een gedetailleerd driedimensionaal beeld van de omgeving vormen. Dat gebeurt dus zonder draaiende onderdelen. Dat laatste willen autoconstructeurs niet. Draaiende onderdelen verslijten snel. Naar eigen zeggen heeft Xenomatix al werkende producten waar klanten, waaronder Bentley en Toyota, testwagens mee uitrusten.

Een volledige commercialisering, waarbij producten worden geleverd die worden ingebouwd in voertuigen, vergt 10 miljoen euro aan werkkapitaal. Bij Xenomatix werken nu 22 mensen. Na de huidige operatie beschikt het bedrijf over een kapitaal van 6,8 miljoen euro. In het boekjaar dat afliep per einde juni 2018 draaide Xenomatix break even met een bruto marge (inkomsten min kosten) van 0,6 miljoen euro.