Het Antwerpse bedrijf Unifly, specialist in efficiënt drone gebruik, incasseerde vorig jaar een verlies van 7 miljoen euro. Dat was evenveel als in 2021. Nu heeft het bedrijf 13 miljoen euro overgedragen verlies weggewerkt door afname van kapitaal. Dat was mogelijke nadat het bedrijf vorig jaar 10 miljoen euro extra kapitaal ophaalde bij haar Japanse aandeelhouder Terra Drone en bij Japan Overseas Infrastructure Investment Corporation for Transport & Urban Development, kortweg JOIN, een investeringsfonds van de Japanse overheid en Japanse bedrijven. Unifly boekte in 2021 al 10 miljoen verlies weg. Het bedrijf had de voorbije jaren fors te lijden onder de vertragingseffecten in de luchtvaartindustrie veroorzaakt door de corona pandemie.
Unifly is een spin-off van het Vlaams technologie instituut VITO. Het legt zich toe op UTM of ‘unmanned traffic management’, met als operationele doelstelling systemen te ontwikkelen waardoor drones efficiënt binnen veilige en afgesproken zones en tijdstippen vliegen. Het bedrijf haalde in drie kapitaalronden 33 miljoen euro op, in belangrijke mate dus bij Japanse bedrijven. Terra Drone Corporation is een producent van zowel drone-hardware als cloudsoftware. Het is een van de grotere spelers in deze sector. Andere aandeelhouders naast Terra Drone en JOIN, zijn de Belgische overheid (VITO, PMV, FPIM), het zaaifonds Qbic en de Duitse luchtverkeersleider DFS. De afgelopen jaren kon Unifly onder meer NAV Canada , de Canadese luchtverkeersleiding ANSP en de haven van Antwerpen als klant binnenhalen. Ook in Duitsland en Spanje begeleidt het dronepiloten.
In haar jaarrekening over 2021 stelde het bedrijf dat covid in een aantal landen resulteerde in een vertraging van de beslissingsprocessen. Anderzijds zijn er landen met een belangrijke toename in het droneverkeer, waardoor de nood aan een UTM-systeem dringender wordt dan voorheen. Bovendien biedt de nieuwe EU-regelgeving nieuwe perspectieven voor het marktpotentieel van een UTM-systeem, aldus Unifly.