NIEUW – Wilfried Vancraen: 31ste Belgische miljardair (maar voor hoelang?)

Hilde Ingelaere (57) en Wilfried, Fried voor de vrienden, Vancraen (58)

Enige opschudding gisteren op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. De koers van het aandeel Materialise ging voor de achtste opeenvolgende dag hoger om nu de grens van de 40 dollar te overschrijden. De 3D printer uit Leuven wordt daarmee meteen gewaardeerd op meer dan 2 miljard dollar. Materialise werd in 1990 opgericht door Wilfried Vancraen en zijn echtgenote Hilde Ingelaere. Samen controleren ze 33 miljoen aandelen of 62 % van het bedrijf. Dank zij de koersopstoot zijn ze nu 1,355 miljard dollar of 1,15 miljard euro waard. Vraag is echter hoe duurzaam die koers van Materialise is. Beursanalisten veronderstellen dat de aankopen van Materialise aandelen gestuurd worden door computergestuurde programma’s. “Ik kan me moeilijk voorstellen dat er nu nog menselijke kopers zijn.” merkt een analist op.

Materialise werd in 2014 geïntroduceerd op Nasdaq, de toonaangevende Amerikaanse aandelenbeurs voor technologieaandelen. Dat gebeurde tegen 12 dollar per aandeel, maar wel op een moment dat 3D printen een ware hype was. En 3D printen, dat is de specialiteit van Materialise. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt 3D software en 3D toepassingen. Daarvan zijn er steeds meer toepassingen te vinden doorheen het hele industriële landschap. Ondertussen verzesvoudigde de koers van Materialise. Het bedrijf is nu dus 2,15 miljard dollar waard op de beurs, een duizelingwekkend getal als we zien dat het bedrijf in 2019 net geen 200 miljoen euro omzet haalt, goed voor een cash flow van 26 miljoen euro en een kleine netto winst van 1,7 miljoen euro. Onder invloed van corona kwam Materialise trouwens in het tweede kwartaal van 2020 in de rode cijfers terecht. (Lees verder onder de grafiek)



Het aandeel van Materialise kende een sterk herstel na het corona dieptepunt halverwege maart. 

Desalniettemin is Materialise een toonaangevend pionier bedrijf met hoofdzetel in Leuven en is 3D printing één van de meest veelbelovende technologieën van de toekomst. Toch roept de hoge beurskoers vragen op. We geven nooit commentaar op de beurskoers. Ik kan wel bevestigen dat er langs onze kant geen nieuws naar buiten is gegaan.” zo zegt een woordvoerder van het bedrijf in de Tijd. Ook aan beursanalisten van grote financiële huizen zal het niet liggen. Hun adviezen variëren van 15 tot 20 dollar per aandeel. Nu noteert het dus het dubbele. De meest logische verklaring is dat de recente aankopen het gevolg zijn van computergestuurde aankopen. Zo wordt Materialise onder meer gevolgd door de populaire ROBO Global Robotics & Automation ETF. Die tracker investeert in bedrijven die innoveren in robotica, automatisatie en kunstmatige intelligentie. De tracker volgt in totaal 86 bedrijven. “Aankopen door trackers kunnen een verklaring zijn, zegt een analist in de krant. Ik denk ook aan computertrading, want ik kan me moeilijk voorstellen dat je nu nog menselijke kopers vindt.”