
Op 20 december vorig jaar hebben de broers Bart en Ben Vaessen ontslag genomen als bestuurder van de vennootschap Ommerstein. Ze werden vervangen door Raymond Cretskens en zijn echtgenote Susanna, Suzy, Lemmens. Meteen werd het echtpaar daarmee eigenaar van het kasteel Ommerstein in het Limburgse Dilsen-Stokkem. De Limburgse ondernemer Jos Vaessen, nu 80 jaar, maakte fortuin in de radiator industrie. Hij kocht en renoveerde Ommerstein maar zocht ondertussen al tien jaar lang een koper voor het historische pand dat dateert uit de 18de eeuw. Hoeveel Cretskens betaalde voor het kasteel is niet bekend, maar de vennootschap Ommerstein waardeert het kasteel op 12 miljoen euro. De familie Vaessen keek eind 2023 wel aan tegen 6 miljoen euro overgedragen verlies. In de zomer van vorig jaar werd daar wel nog 4,9 miljoen euro van afgeboekt via een kapitaalvermindering. Raymond Cretskens van zijn kant maakte fortuin in de distributiesector. Hij exploiteert een twintigtal Carrefours in Limburg, bezit er vastgoed en investeerde in verschillende voedingsbedrijven. Hij introduceerde zijn drie dochters, dertigers, in het management van zijn groep. De familie komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 47 miljoen euro. U leest hier hun verhaal. Hieronder kan u een kijkje nemen in het kasteel Ommerstein dat binnenkort onderdak moet bieden aan een deel van de kantoren van de Groep Cretskens. Het kasteel telt zes slaapkamers, zes badkamers en zes garages. Op het domein is ook een zorgboerderij ondergebracht waar meer dan twintig mensen werken die in een gewone werksituatie moeilijker functioneren. Op de biologische geitenhouderij worden een vijfhonderdtal geiten gehouden.
Raymond Cretskens is de zoon van een beenhouwer. Hij groeide als kind op in de slagerij van zijn vader. Na zijn middelbare school ging hij op leercontract bij een slager in Maaseik. Wanneer zijn vader ziek werd, besloot hij de familiale beenhouwerij op 19-jarige leeftijd over te nemen. Zijn echtgenote Suzy verkocht de vleeswaren in de winkel. ‘Wij zijn beginnen te investeren.”, vertelde Raymond Cretskens daarover in de Tijd. “Dat is de rode draad door ons verhaal. Vroeger reden alle slagers rond met een Mercedes. Wij hadden een kleine auto, maar we kochten wel machines die niemand anders had.” Al dat werk resulteerde inde overname van aanpalende krantenwinkel. In 1993 kon het echtpaar de verlieslatende Nopri in Eisden overnemen. In 1998 kochten ze een supermarkt met groeipotentieel in Kessel-Lo bij Leuven. Cretskens kocht het vastgoed daarbij steeds met klassieke bankfinanciering. Nu baat hij met zijn gezin twintig vestigingen van Carrefour Market als franchisenemer uit, goed voor een jaaromzet van 150 miljoen euro.
Van het een kwam het ander. Cretskens investeerde al snel in verschillende voedingsbedrijven. Eind 2015 ging de industriële bakkerij Crelem onverwacht failliet ging. Minder dan een week later besloot Cretskens het bedrijf over te nemen. Sinds die instap is de omzet van Crelem Bakeries ruim verdrievoudigd naar 90 miljoen euro. Daarmee is Crelem, na La Lorraine, de tweede grootste industriële bakkerij van het land. De bakkerij, die 100.000 sandwiches per dag bakt, telt intussen 4 vestigingen en 800 vaste klanten. Sindsdien heeft Cretskens nog verschillende voedingsproducenten overgenomen. Zo verwierf hij vorig jaar de Nederlandse groep Brood van Soma, gespecialiseerd in roggebrood met lange houdbaarheid. Andere bedrijven produceren op industriële wijze wild en gevogelte (Buvens), fijne vleeswaren (Buva), smeersalades en bereide maaltijden (Natu Fine Foods). En
twintig jaar geleden stapte de familie in de bouwwereld met de overname van AKP Industriebouw. Intussen is Cretskens ook als investeerder aanwezig in het uitzendbedrijf Umani. Die Limburgse groep omvat een tiental interimkantoren (Flexer), het dienstenchequebedrijf Blink en de rekruteringsspecialist Umani Agency. De volledige groep Cretskens, inclusief participaties, is intussen goed voor een jaaromzet van bijna een half miljard euro waarvan een derde van Carrefour en geeft ruim 1.000 mensen werk.
In zijn vrije tijd is Raymond Cretskens, 60 jaar in 2024, ook nog voorzitter van de volleybalclub Maaseik. Echtgenote Suzy, 59 jaar, regelt de commerciële kant van de supermarkten. De oudste dochter Souleika (34) startte op haar achttiende verjaardag in de zaak. De paardenliefhebster runt vandaag de bakkerijen en volgt twee supermarkten op, om de voeling met de basisactiviteit niet te verliezen. Ook dochter Jerica (31), die een beenhouwersopleiding volgde, kwam snel in de zaak: zij beheert nu de supermarkten en de vastgoedtak. Alleen de jongste dochter Orfea (28) studeerde eerst enkele jaren in Londen vooraleer ze in het familiebedrijf stapte, waar ze de personeelszaken regelt.