Offshore leaks: na de ‘Panama Papers’ nu de ‘Bermuda Papers’

Een aantal van de meest vermogende Britten hebben de voorbije dagen dringend contact gezocht met PR bureau’s. De aanleiding? Een bericht van de groep Appleby dat hun bedrijf het slachtoffer is geworden van een data-lek. Appleby is op Bermuda de grootste organisator van offshore constructies. Het bureau, dat 470 mensen te werk stelt, heeft wereldwijd klanten maar vooral veel Britten. Appleby kwam zelf met een bericht naar buiten. Blijkbaar zijn één jaar na de ‘Panama Papers’ de ‘Bermuda Papers’ in de maak.



Het Carraïbische eiland Bermuda is van oudsher een gekende locatie voor het opzetten van offshore constructies. Daarbij wordt de ware identiteit van eigenaars van vennootschappen verborgen gehouden. Dat laat toe lucratieve en al dan niet frauduleuze structuren op te zetten. Grootste organisator van die structuren op het Britse eiland Bermuda is het bedrijf Appleby. Dat telt 470 werknemers waaronder heel wat advocaten. Als u wil weten waar de grootste offshore centra gevestigd zijn, kan u nagaan waar Appleby filialen heeft: in de Britse Maagdeneilanden, de Kaaiman eilanden, Jersey, Guernsey, het eiland Man, Mauritius, de Seychellen, Hong Kong en Shangai.

Volgens Appleby werd het datalek waarvan ze slachtoffer zijn opgezet door het ‘International Consortium of Investigative Journalists’, dezelfde journalisten die verantwoordelijk zijn voor de Panama Papers. Het data-lek dateert van vorig jaar. Appleby lijkt met zijn communicatie nu te kiezen voor de aan,val als de beste verdediging. Het bedrijf zegt niets verkeerds te hebben gedaan.