Marc Coucke doet er alles aan om kandidaat overnemers van zijn voetbalploeg KV Oostende over de streep te trekken: een afbetalingsplan gespreid over 10 jaar, meer verwachtte inkomsten uit transfers en van sponsors, besparingen op de werkingskosten, een rente van slechts 1,5 %. Zelf wil hij 10 % van de club behouden. Plus het vastgoed. Een en ander blijkt uit het memorandum dat hij meegeeft aan kandidaat-investeerders en dat De Standaard kon inkijken.
Gisteren maakten we melding van het bestaan van een soort brochure waarin Oostende wordt voorgesteld. Nu blijkt dat er een veel gedetailleerder document wordt meegegeven aan potentiële kopers van de club. Daarin setlt Coucke onder meer dat hij zelf 10 % van de club wil houden. Dat wordt nog een moeilijke bocht. De voetbalbond is immers beducht voor competitievervalsing door iemand die verschillende clubs kan beïnvloeden.
Wat zijn de andere financiële elementen die Coucke presenteert? De miljardair heeft 26,8 miljoen voorgeschoten aan KVO en wil, los van de koopsom voor de aandelen, dat geld terug. Volgens Coucke daalt de schuld met bijna 9 miljoen tot 18 miljoen na de ontvangst van transfergeld. Hij geeft de kopers tien jaar tijd om hem terug te betalen. Ze mogen zelfs drie keer een aflossingsjaar overslaan maar moeten minimaal 2 miljoen per keer aflossen.
Uit de brochure blijkt dat sinds de intrede van Coucke bij KVO 50 miljoen werd geïnvesteerd in de club, inclusief het stadion. Dat woog op de financiën. Vorig seizoen (2016-20127) vloeide 5,9 miljoen euro meer geld weg bij KVO dan er binnenkwam. Coucke houdt investeerders voor dat de komende vijf tot zes jaar er zeer goed uitzien, met overschotten tot 5 tot 10 miljoen euro. Hij stelt ook besparingen bij de kustploeg in het vooruitzicht.
De spelerslonen zijn er goed voor de helft van de 20 miljoen euro uitgaven. Sponsoring levert dan weer de helft van de inkomsten op. De zestig grootste sponsors zijn goed voor 5,3 miljoen. Bijna 0,9 miljoen euro is afkomstig van zeven firma’s waar Coucke zelf in investeerde.
Marc Coucke wil tegen 15 februari zicht krijgen op de zaak.