Parasiteert Jean-Pierre Van Rossem op verborgen oplichtingswinsten?

Jean-Pierre Van Rossem, te gast in ‘De ideale wereld’ op Canvas.

Binnenkort moet Jean-Pierre Van Rossem zich (opnieuw) verantwoorden voor de rechtbank voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting voor feiten die lopen van 2007 tot 2015. Het parket zegt dat Van Rossem een schijn ophing van armoede terwijl hij in werkelijkheid een riant leven leidde met dure reizen en een dure vriendin. Volgens Van Rossem en zijn advocaat slaan de betichtingen nergens op en brengt het parket geen bewijzen aan. Belangrijkste feit zou de recente aankoop zijn door Van Rossems Marokkaanse vriendin van een dure cabrio. Die zou betaald zijn door Van Rossem die officieel onvermogend is. De jonge Marokkaanse vrouw overleed enkele maanden terug na een hartoperatie.

De 73-jarige Van Rossem is opnieuw boos. Hij voelt zich achtervolgd door het gerecht. Dat heeft zijn hele hebben en houden omgekeerd en doorgelicht. Dat mag officieel ook. Anno 2018 heeft Jean-Pierre Van Rossem nog altijd een niet betaalde schuld van ruim 20 miljoen euro bij de fiscus. Officieel zegt Van Rossem dat hij moet leven van een armtierig pensioen. Maar de antiwitwascel stelde dat het in 2010 verdachte transacties zag op de rekening van Van Rossems toenmalige Russische vriendin. Op haar rekening werd opvallend veel cash geld gestort. Telkens werd bij de bank betaald met grote coupures, maar opgedeeld in kleine schijven om onder de radar te blijven. Eens het geld gestort, werd het weer cash afgehaald, vaak in vreemde munt.



Het gerecht vermoedt dat Van Rossem al die tijd in Zwitserland nog geld verborgen hield uit zijn oude Moneytron-systeem

Onderzoek leerde volgens het parket dat Van Rossem voornamelijk via vrouwelijke stromannen het geld rijkelijk liet rollen en dure facturen van reizen en wagens contact betaalde. Waar kwam al dat geld vandaan? Officieel moest Van Rossem het stellen met een klein pensioen. Zijn Russische partner leefde van een leefloon. Zijn nieuwe Marokkaanse vriendin ontving een werkloosheidsuitkering en verbleef in een sociale woning.

Het gerecht vermoedt vooral dat Van Rossem al die tijd nog geld verborgen hield uit zijn oude Moneytron-systeem. Daarmee had hij in de jaren 80 miljarden euro’s opgehaald bij rijke beleggers, die hij riante winsten voorhield. Het geld werd echter versluisd naar Zwitserse rekeningen en belandde in het criminele circuit. Van Rossem werd veroordeeld tot vijf jaar cel maar de sporen naar het geld in het buitenland zijn nooit tot op het bot uitgespit.

De krant de Tijd kon het dossier van Van Rossem inkijken en verwijst nu ook naar een interview in het weekblad Humo. Daarin bevestigt Van Rossem het feit dat hij rijkelijk leeft met geld dat uit Zwitserland wordt gerepatrieerd. Maar in de krant zegt zijn advocaat dat dat prietpraat is van de fantast Van Rossem. “Ik wou dat het waar was, zegt de advocaat, dan kon ik nog een ereloon aanrekenen.”