Paul Borghgraef bestuurder bij Land Invest Group

Lins Tower, één van de Antwerpse projecten van Land Invest Group.

Paul Borghgraef is bestuurder benoemd bij de Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group. Borghgraef is voorzitter van het beursgenoteerde Retail Estates, specialist in de ontwikkeling van commercieel vastgoed. De herschikking komt er nadat Luc Van den Bossche en Geert Versnick opstapten uit de raad van bestuur van Land Invest Group. Beiden vormden ook de link met de gevallen Optima groep. Optima fungeerde vroeger als verkoper van Land Invest maar het Antwerps bedrijf verzet zich nu tegen de verdere plannen die de vroeger Optima-topman Jeroen Piqueur heeft met de vastgoedtak van Optima.Land Invest Group is in meerdere opzichten een opmerkelijke speler. Het bedrijf is voor 50 procent in handen van de Nederlandse broers Schaling en voor 50 procent van het Waalse pensioenfonds Ogeo. Dat laatste hoort dan weer thuis in de invloedssfeer van de PS-gestuurde intercommunale Publifin met als sterke man Stéphane Moreau. Land Invest werkt nauw samen met het Antwerpse stadsbestuur. Sommigen zien daarin een vreemde liason tussen de aartsvijanden PS en de N-VA van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever.

Borghgraef treedt als bestuurder van Land Invest op in naam van Ogeo. Borghgraef is ook de neef van wijlen Fernand Collin Jr., jarenlang één van de familiale sterkhouders van de groep KBC. Die laatste is trouwens ook een vaste aandeelhouder van Retails Estates, net als de in Antwerpen verankerde groep Ackermans & van Haaren.

Optima Vastgoed trad in Antwerpen op als verkoper van de appartementen die door Land Invest werden ontwikkeld. Zoals bekend is de vastgoedtak, ondertussen omgevormd tot YES, het nog enige levende onderdeel van de gevallen Optima groep. Jeroen Piqueur wil dat YES verder gaat onder leiding van zijn zoon Ruben. Maar Land Invest verzet zich daar tegen. YES staat nog tot 15 februari onder gerechtelijke bescherming om een akkoord te bereiken met zijn schuldeisers. Eén van die schuldeisers is KBC. Die zou bereid zijn Jeroen Piqueur te volgen.