Paul Gheysens over negatief Eurostadion: “Ik wist dat het ging komen”

“Het beroep van ontwikkelaar is er een van vallen en opstaan. Ik kan u verzekeren dat ik twintig jaar geleden moeilijkere dingen heb meegemaakt in de Poolse hoofdstad Warschau. Kijk hoe succesvol we er nu al jaren zijn. We zijn echt niet gefrustreerd door de gang van zaken. Natuurlijk hadden we het liever anders gehad.” Dat zegt Ghelamco eigenaar Paul Gheysens in reactie op het nieuws dat bevoegd Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) geen vergunning toekent voor de bouw en exploitatie van het Eurostadion op Parking C van de Heyzel.



“Ik wist dat het ging komen.”, zegt Gheysens in gesprek met de Tijd. “Ik zit vandaag in Londen. Ik ben daarvoor niet in België gebleven. De beslissing ligt in de lijn van de verwachtingen na de info die we de voorbije weken kregen. We gaan nu rustig de motivatie van de beslissing analyseren. En we gaan er onze tijd voor nemen.” Gheysens heeft het negatief advies in de eerste plaats aan zichzelf te danken. In de verschillende versies van het stadion werden steeds creatieve maar onvoldoende antwoorden geformuleerd op bijkomende vragen van de inrichtende overheid.

Nog volgens de Ghelamco topman staat of valt zijn bedrijf niet met het al dan niet doorgaan van één project. Zijn bedrijf werkt naar eigen zeggen momenteel aan 150 projecten. Hij is trouwens niet van plan het eurostadion op te geven. “Zeker niet. We gaan zoeken hoe we tot een aanvaardbaar project kunnen komen. De situatie is niet uitzichtloos. Waarom zouden we stoppen? Het is voor een bedrijf als het onze vrij normaal dat we zes jaar moeten wachten, werken en vechten voor we een project echt kunnen starten. We zijn nu een groot complex aan het bouwen waar we twaalf jaar hebben moeten op wachten. We zijn nu grote dingen aan het doen in Berlijn die tot voor kort onmogelijk leken voor sommigen.”