Primeur ! Familie De Raedt-Verheyden koopt Europese marktleider van huishoudzakken

CedoHet echtpaar Gino De Raedt en Frederica Verheyden heeft de Britse groep Cedo overgenomen. Cedo is Europees marktleider in de productie van kunststof zakken bestemd voor huishoudelijk gebruik. Het gaat dan om plastiek vuilniszakken, diepvrieszakken, folies en andere plastic verpakkingen. Cedo hanteert onder meer het merk Paclan maar produceert ook in opdracht van andere huismerken. Cedo stelt 2.000 mensen tewerk in 3 Europese productie-eenheden, onder meer in het Verenigd Koninkrijk en Polen, en een productie-eenheid in Vietnam. In Vlaanderen is Frederica De Raedt marktleider in de sector van de medische labo’s.



Frederica Verheyden is bekend als exploitant van een aantal medische labo’s in Vlaanderen, een lucratieve activiteit die heeft toegelaten een forse cash positie op te bouwen. Haar echtgenoot Gino De Raedt was vroeger al actief als producent van plastiek bierkratten. De overname van Cedo is dan ook geen volledig onbekend terrein voor het echtpaar. De overname van Cedo is recent één van de grootste buitenlandse operaties in zijn soort. Het echtpaar De Raedt-Verheyden leidt een zeer discreet bestaan en geeft geen interviews. De overname van Cedo is minstens 200 miljoen euro waard. Het vermogen van het echtpaar komt nu op 408 miljoen euro, daarmee maken ze een reuzensprong voorwaarts, van de 78ste naar de 41ste plaats op de lijst van de Rijkste Belgen.

Frederica Verheyden legde al een grote overnameweg af in de sector van de medische labo’s. Ze ging van start in 1978 met het Klinisch Laboratorium Dendermonde. Na de overname van het Medisch Labo Medina in Aalter in 1999 volgden overnames in Torhout, Aalst (MedianLab), Oostakker (Medisch en Veterinair Laboratorium) en Brakel (Laboratorium ZOV). Meteen is de groep daarmee Vlaams marktleider. Medina heeft een ophaaldienst met ruim zestig wagens, die het materiaal naar de labo’s brengen. Elke dag worden ruim 20.000 tests uitgevoerd.

Enkele weken terug werd bekend dat de Australische medische multinational Sonic Healthcare het Klinisch Laboratorium Declerck (KLD) uit het Westvlaamse Ardooie had overgenomen van de familie Declerck. Voor de Australiërs gaat het om het vierde Vlaamse labo dat ze in handen krijgen. Iedereen keek op dat moment naar een mogelijke reactie van de marktleider Labo Medina. Blijkt dus nu dat Verheyden kiest voor diversificatie en niet langer al haar eieren in de mand van de medische labo’s wil leggen.