Prins Henri d’Arenberg op een zucht van een miljard

Henri d'Arenberg
Henri d’Arenberg (links) met Frans baron Vandaele, kabinetschef van koning Filip en bestuurder van de Stichting d’Arenberg.

Prins Henri d’Arenberg en zijn echtgenote Daïné de Spoelberch hebben een forse meerwaarde naar boven gehaald op de participatie die ze aanhouden in AB Inbev, de grootste brouwer ter wereld. Hun persoonlijk vermogen stijgt in één klap van 482 naar 981 miljoen euro. Daarmee stranden ze op een zucht van het selecte clubje Belgische euro-miljardairs. De verankering van hun vermogen ligt volledig in het Groot-Hertogdom Luxemburg. Het is ook daar dat ze hun meerwaarde realiseren via de creatie van een nieuwe holding, Centaurea Finance. Het stuwt de familie van de 33ste plaats naar de 18de plaats op de lijst van de Rijkste Belgen.



De adellijke familie d’Arenberg behoort tot één van de oudste en grootste geslachten binnen Europa. Eén van de maatschappelijke speerpunten van de familie d’Arenberg is de Stichting Arenberg. De Stichting staat voor “het stimuleren van de belangstelling voor Europese geschiedenis om zo bij te dragen tot een Verenigde Staten van Europa, een federale staat die op gelijke voet staat met de grootmachten van vandaag en morgen”.

Prins Henri d’Arenberg trad op 12 januari 2001 in het huwelijk met Marie-Thérèse, Daïné genoemd, de Spoelberch, een erfgename van de grootste aandeelhoudersfamilie van AB Inbev. Het burgerlijk huwelijk werd voltrokken door de Leuvense burgemeester Louis Tobback in het stadhuis van Leuven. Aanwezig waren onder meer oud-CD&V premier Mark Eyskens, voorzitter van de Stichting Arenbeg, de volledige top van de Leuvense universiteit en de top van de Europese adel. Een jaar na hun huwelijk bracht het echtpaar hun belang in AB Inbev onder in een juridische structuur. En wie dacht dat de naam Centaurea verwijst naar iets financieels, heeft het verkeerd voor. Centaurea staat voor een plantengeslacht.