De Rijkste Belg is ook de slimste Belg

In de periode 2007 tot 2016 verdiende Alexandre Van Damme, Rijkste Belg en grootaandeelhouder van biergigant AB-Inbev, 538 miljoen euro op de Brusselse beursvloer. De families de Spoelberch en de Mévius, collega’s van Van Damme, deden het nog beter met een gezamenlijke vermogenswinst van 750 miljoen euro. Eén en ander blijkt uit een rekenoefening van de krant De Tijd op basis van marktinformatie van de Brusselse beurs. Het eindresultaat is een fascinerend overzicht van beurstransacties van de best geïnformeerde Rijkste Belgen. Zo blijkt kennis niet enkel macht te zijn maar ook geld. Of is dat hetzelfde?



Aandeelhouders en kaderleden, van beursgenoteerde bedrijven zijn beter geïnformeerd over de beursmarkt dan de doorsnee belegger. Om te verhinderen dat ze daar misbruik van maken, moeten ze hun beurstransacties melden aan de toezichthouder FSMA. De Tijd maakte de balans op van al die aangegeven transacties.

Het gaat om aan- en verkopen van 350 topmensen uit het bedrijfsleven, vooral kaderleden, bestuurders en familiale aandeelhouders. De jongste tien jaar waren ze goed voor ruim 8.000 aandelenorders met een waarde van 16 miljard euro, gemiddeld 2 miljoen euro per transactie. Globaal verdienden ze er 2,7 miljard euro mee waarvan 1,2 miljard alleen al voor AB Inbev aandeelhouders en kaderleden.

Laatstgenoemden hebben duidelijk de grootste hefboom. Die strekt zich ook uit naar het management. Stefaan Descheemaeker en Jo Van Biesbroeck, twee ex-kaderleden van AB Inbev, verdienden de voorbije tien jaar respectievelijk 33 en 24 miljoen euro via de uitoefening van opties op AB Inbev aandelen. Jo Van Biesbroeck gaat door als vertrouweling van Alexandre Van Damme.

Na de brouwers volgen de gezondheidsinvesteerders. Mark Coucke verdiende 99 miljoen euro op beursorders in de voorschriftvrijegeneesmiddelenleverancier Omega Pharma en de farmaleverancier Fagron. Rudi Mariën haalde 75 miljoen euro uit de verkoop van aandelen in het biotechbedrijf Innogenetics en het rijstzadenbedrijf Devgen.

Ook Guido Van der Schueren en de broers Bart en Peter Denoo, die op de overname van hun bedrijf Artwork Systems elk een meerwaarde van 50 miljoen incasseerden, horen in die categorie thuis. Pierre L’Hoest streek 44 miljoen op bij de handel in EVS Broadcast-aandelen. Nicolas Saverys verdiende 45 miljoen euro op de gasbehandelaar en -vervoerder Exmar.