Rijkste Belgen investeren in revalidatiecentrum TrainM

Onder meer de vermogende families Janssen, gekend van het farmabedrijf UCB, Van Hool van de gelijknamige bussenbouwer en Jan De Clerck hebben samen 1,5 miljoen euro verse middelen aangebracht voor het Antwerpse revalidatiecentrum TrainM. Het centrum combineert neuro revalidatie bij ambulante patiënten met niet-invasieve hersenstimulatie, neurotechnologie, virtuele realiteit, neuro-gaming, artificiële intelligentie en robotica.



In TrainM leren patiënten opnieuw motorische vaardigheden met behulp van robotpakken en ‘brain machine interface’. Het centrum is het werk van Nilofar Niazi en haar man Edward Schiettecatte. De zoon van beide financiële experts werd enkele jaren terug het slachtoffer van hersenverlamming. Dat was de concrete aanleiding om te starten met TrainM. Intussen zijn al 150 mensen behandeld of in behandeling. De patiënten van alle leeftijden lijden aan multiple sclerose, Parkinson, beroertes of andere aandoeningen waardoor de aansturing van het lichaam vanuit de hersenen hapert.

Het TrainM Centrum is gelegen in het centrum van Antwerpen in een volledig gerenoveerd neoklassiek gebouw van 1.000 m2, dat in 1875 werd ontworpen door architect Ferdinand Hompus in een rijkelijk versierde stijl die typisch was voor zijn oeuvre in opdracht van de familie Meurisse, de bekende Belgische chocoladefabrikant. “De pracht van het Train Centrum zal de motivatie en het gevoel van welbehagen bij de patiënten tijdens hun herstel verhogen.” zo zeggen de initiatiefnemers.

Niazi en Schiettecatte investeerden enkele miljoenen in het project, aangevuld met bankkredieten en geld van kennissen. De voorbije maanden haalde TrainM nog eens 1,5 miljoen euro kapitaal op. “We moesten niet echt op zoek gaan. Het geld komt als het ware naar ons”, zegt Schiettecatte in de krant de Tijd die het nieuws brengt. Schiettecatte is managing partner van het investeringsvehikel Smartfin Capital, dat is opgericht door de techondernemer Jurgen Ingels.

Behandelingen bij TrainM worden niet terugbetaald. De kosten lopen daarbij al snel op tot enkele duizenden euro’s per jaar. Het centrum hoopt midden volgend jaar winstgevend te zijn.