Rijkste Belgen ruziën over voetbal-vastgoed

eurostadionDe Rijkste Belgen rollen al vechtend over de toekomstige grasmat van het nieuwe nationale voetbalstadion dat moet worden gebouwd op parking C van de Heysel in de Vlaamse gemeente Grimbergen. Voorstander van het stadion zijn Paul Gheysen van Ghelamco, Constant Van den Stock van RSC Anderlecht, met in zijn schaduw de Rijkste Belg Alexandre Van Damme van AB-Inbev. Bart Verhaeghe trekt dan weer van leer tegen de plannen, daarin gevolgd door Roland Duchâtelet en Marc Coucke. Inzet vormen tientallen miljoenen euro’s overheidsgeld en de toekomstige macht annex inkomsten van het Belgische voetbal.Dit weekend werd het nieuwe akkoord over het nieuwe Eurostadion voorgesteld. Voetbal is populair, dat weet ook de Brusselse Open VLD minister van Financiën Guy Vanhenhel. Die kondigde vrijdag al het nieuws aan van het akkoord. Eén dag later kwam de Brusselse PS-burgemeester Yvan Mayeur dat nieuws nog eens overdoen op een persconferentie. In 2019 moet het Eurostadion klaar zijn. Anderlecht zal het dan dertig jaar lang huren, zo zegden vertegenwoordigers van de Brusselse regering, de stad Brussel, de voetbalclub en bouwheer Ghelamco uit op een persconferentie. Veel volk op de persconferentie maar weinig uitleg. Paul Gheysens, CEO van bouwheer Ghelamco/BAM, noch Roger Vanden Stock van Anderlecht wilde verdere details over de huurovereenkomst geven die beide partijen afsloten.

En precies daar ligt het kalf gebonden. Alle grote clubs werken aan de bouw van nieuwe stadions. En allen vrezen ze concurrentievervalsing door Anderlecht. Het nieuwe Eurostadion wordt officieel gebouwd voor de Rode Duivels en voor het EK 2020, dat in dertien steden gespeeld wordt. Brussel is al zeker van drie groepswedstrijden en een achtste finale, maar met de bouw van het nieuwe stadion hopen ze in de Europese hoofdstad ook nog de openingswedstrijd te mogen organiseren.

Bij monde van Yvan Mayeur zei de Stad Brussel dat ze elk jaar 4 miljoen euro zullen pompen in het nieuwe project. Geen probleem, zo zegt de Brusselse burgemeester. RSC Anderlecht is immers niet de enige gebruiker van het nieuwe stadion wordt. “BAM/Ghelamco betaalt alle bouwkosten en neemt dus ook alle financiële risico’s. Wij willen het stadion echter wel gebruiken en daarvoor dient die jaarlijkse vergoeding. Het wordt immers niet alleen een stadion voor RSC Anderlecht, maar het is een socio-sportief project voor de hele buurt en de stad Brussel”, stelt Mayeur. “Het gaat om hetzelfde bedrag dat we nu jaarlijks nog moeten betalen voor de exploitatie van het Koning Boudewijnstadion. We hebben beslist dat we niet meer in het Koning Boudewijnstadion willen investeren en het vrijgekomen budget zullen we bijdragen aan de exploitatie van het nieuwe Eurostadion. Een problematische kost zetten we zo om in een investering voor de toekomst.”

Opmerkelijk is wel dat de KBVB officieel nog geen positie heeft ingenomen en niet bevestigt dat de Rode Duivels ook officieel naar het Eurostadion verhuizen. De Bond zit gevangen tussen de belangen van de grote clubs. Constant Van den Stock, hoofdsponsor van Anderlecht, van zijn kant zegt dat er geen sprake is van concurrentievervalsing. “De huur werd gesloten tussen zakenmensen, daar is geen ruimte voor spelletjes.” zo zei Van den Stock voor Radio1. In zijn schaduw kijkt Alexandre Van Damme mee naar het dossier. Verwacht wordt dat AB-Inbev op termijn instapt in de grootste Belgische voetbalploeg.

De tegenstanders reageren woest op de beslissing. Bart Verhaeghe, sterke man van Uplace, voorzitter van Club Brugge en aanvrager voor de bouw van een nieuw stadion in Brugge, legt in het VRT-programma De Zevende Dag de cijfers op tafel. “De Rode Duivels en de KBVB zijn misbruikt. Het gaat uiteindelijk niet over een nationaal stadion, maar gewoon over een Anderlecht-stadion. Waarom hebben ze dat niet van bij het begin gezegd? Wees open en correct, dan was er geen probleem. De Brusselse politici hebben herhaaldelijk gezegd dat er geen overheidsgeld was om in het stadion te investeren. Dat vind ik normaal, maar nu blijkt dat er gedurende 30 jaar jaarlijks vier miljoen euro betaald zal worden”, aldus de voorzitter van Club Brugge.Ik vind dat bedrag hallucinant hoog. Als het stadsbestuur voor vier miljoen euro activiteiten moet zoeken, wens ik hen veel geluk. Ik leid er dus uit af dat het een bedrag is om de huurprijs lager te maken dan dat het economisch zou moeten zijn.” De huurprijs van Anderlecht zou negen miljoen euro bedragen. “Ik weet niet of dat bedrag te laag is. Maar je moet kijken naar de economische realiteit en naar wat het stadion reëel gekost heeft. De vorige Vlaamse regering heeft het dossier grondig bestudeerd. Alle Vlaamse clubs stonden aan de deur met de vraag wat ze konden doen. In totaal kan de Vlaamse overheid eenmalig acht miljoen euro aanwenden voor alle stadions. Dat staat in schril contrast met 30 jaar vier miljoen euro. In het Koning Boudewijnstadion speelt geen ploeg. Dat wordt enkel gebruikt voor de Rode Duivels. Maar als er een profclub in speelt, dan verandert het totale plaatje. Dan heb je mogelijk concurrentievervalsing.”, aldus nog Verhaeghe.

Ook Roland Duchâtelet, eigenaar van Standard en van het nieuwe stadioncomplex van van Sint-Truiden, vind de plannen van Eurostadion maar niets. “Het nieuwe Eurostadion dat in Brussel moet komen, is verlieslatend”, zo vinden Ivan De Witte en Roland Duchatelet, voorzitters van AA Gent en van Standard. “Het is megalomaan en gedoemd om te mislukken.” Ook de jongste euromiljardair Marc Coucke is geen voorstander van Eurostadion. Samen met vastgoedondernemer Bart Versluys werkt Coucke immers aan plannen om voor KV Oostende een nieuw stadion te bouwen. De inzet van het nieuwe stadion overstijgt dus al lang de belangen van het voetbal maar heeft zich diep genesteld in de lange termijn plannen van verschillende Rijkste Belgen.