Kent u een winkel waar de CD’s van Bach naast een goedkope haarshampoo liggen? En waar fake juwelen te koop zijn naast anti kleef bakpannen? Dan moet dat Kruidvat zijn. Maar laat u niet misleiden. Sinds haar oprichting in 1975 is Kruidvat begin deze eeuw uitgegroeid tot een van Nederlands en meteen ook Belgisch grootste drogisterijketens, tot de grootste verkoper van klassieke cd’s en de op een of twee na grootste juwelier in Nederland. De keten was tot 2002 in handen van de familie De Rijcke. Die verkocht Kruidvat voor 1,3 miljard euro aan de Chinese groep A.S. Watson. Géén van de familieleden De Rijcke gaf ooit een interview weg. Geld geven ze wel weg. Voorzichtig, beetje bij beetje via de de Augeo Foundation. Het fonds richt zich op het lot van kinderen. In Nederland wordt gezegd, wellicht met enige overdrijving, dat Augeo meer geld besteedt aan bestrijding van kindermishandeling en huiselijk geweld dan de hele Nederlandse overheid bij elkaar. Met een vermogen van 2,2 miljard euro is ze de derde rijkste familie van Nederland.
Kruidvat is volgens distributiespecialisten een zeer succesvolle formule. Dat mocht ook blijken uit de cijfers. Kruidvat stond voor een jaarlijkse winst van 100 miljoen euro. Maar de groep was in handen van de familie van Jacobus, Co voor de vrienden, De Rijcke. Veel cijfers werden niet bekend gemaakt. Interviews gaf Co al helemaal niet weg. Wanneer hij in 1997 onverwachts overleed op 73-jarige leeftijd, liet hij een gezond bedrijf na, maar zonder echte familiale opvolging. In 2002 had Kruidvat Holding meer dan 1.900 winkels in Europa en meer dan 24.000 medewerkers in dienst. In België controleerde ze naast Kruidvat ook ICI Paris XL.
Na het overlijden van Co De Rijcke haalde de familie en het concern Nutricia-topmanager Dick Van Hedel binnen. Hij moest de kinderen van Co voorbereiden op de leiding van de groep. Maar zo ver kwam het niet. In 2002 legde de A.S. Watson Group 1,3 miljard euro op tafel voor Kruidvat. Een gedeelte van dat geld bracht de familie onder in een fonds dat projecten in ontwikkelingslanden steunt. Later kwam daar de Augeo Foundation bij. In de eerste jaren van Augeo stond het signaleren van kindermishandeling centraal. Zo was de Foundation nauw betrokken bij het tot stand komen van de in Nederland bij wet geregelde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
Morgen: de familie Dreesmann