“Square des Milliardaires” (6): waar ook de Belgische adel thuis is

Onze zesde en laatste aflevering in de voorstelling van de inwoners van de exclusieve Brusselse “Square des Milliardaires” voert ons naar de Belgische adel. Er duiken met de regelmaat van een klok verhalen op van verarmde adel. Het omgekeerde is minder evident. Toch zijn er nog een belangrijk aantal zeer vermogende adellijke families. Een deel onder hen behoren tot de nieuwe adel die in de adelstand werd verheven na de Tweede Wereldoorlog. Vandaag ontmoet u de families Lippens, Vastapane, de Donnéa, de Sadeleer en de Limon Triest.



De familie Lippens

Olivier Lippens

Wie de naam Lippens hoort, denkt in eerste instantie aan Maurice Lippens, de gevallen topman van de groep Fortis, en zijn broer Léopold, burgemeester van Knokke-Heist. Maar wanneer het gaat om de Square des Milliardairs gaat het om de broers Paul en Olivier Lippens en hun zus Florence. Paul en Olivier Lippens zijn neven van Maurice en Léopold maar de familiale relaties lijken wat bekoeld na het Fortis débacle. Paul en Olivier Lippens zijn ook neven van de familie Boël, vooral gekend bij het grote publiek door hun koningsdochter Delphine. Samen met de Boëls controleren de Lippens de holding Finasucre. Finasucre is sedert 1929 actief in de suikerindustrie. Vandaag heeft de groep drie suikerdivisies: in Europa (Iscal), in Afrika (Compagnie Sucrière in Congo) en in Australië (Bundaberg Sugar). Sinds Europa in 2006 de suikerproductie terugschroefde, zoeken alle suikerproducenten naar diversificatie. Voor Lippens ligt die in vastgoed. Zo nam de suikergroep een participatie in de residentiële vastgoedbevak Aedifica. ‘Vastgoed moet ons ook beschermen tegen de verwachte liberalisering van de Europese suikermarkt’, verantwoordt voorzitter Paul Lippens. ‘Die was erg stabiel onder het Europese subsidiestelsel. In 2014 komt daar een einde aan en worden we weer overgeleverd aan de schokken van de markt.’ Finasucre participeerde ook voor 25 procent in Société Civile Anonyme des Galeries Royales Saint-Hubert, de Koninklijke Sint-Hubertusgalerij in Brussel. Het heeft ook gronden in Kinshasa. De gedelegeerd-bestuurder van Finasucre is Olivier Lippens. Zijn broer Paul Lippens houdt zich vooral bezig met het vastgoed.

Weduwe Dino Vastapane

Jacqueline Lemaire huwde met Edouardo, Dino voor de vrienden, Vastapane. Die laatste werd in de jaren ’70 in de betere Brusselse kringen ‘de koning van het aperitief’ genoemd. Daar waren twee redenen voor. Dino Vastapane was de invoerder in België van heel wat aperitieven maar vooral van het op dat moment zeer populaire Martini. Daarnaast onderhielden hij en zijn broer Aldo zeer nauwe contacten met de toenmalige prins en later koning Albert. Hardnekkige geruchten blijven in Brussel circuleren dat Aldo ooit een affaire had met prinses Paola. Sommigen wijzen daarbij met de vinger naar Laurent, andere vinden dit ronduit prietpraat. Duidelijk is dat de broers Vastapane volledig ingeburgerd waren in de Brusselse zakenkringen van en rond Paul Vanden Boeynants. Aldo zou zich toeleggen op vastgoed en werd onder meer eigenaar van de winkels op de luchthaven van Zaventem, maar ook van het restaurant Le Cygne d’Or op de Grote Markt in Brussel. Zijn broer Dino overleed veel te vroeg in 1984. Zijn weduwe trok van Waver naar de “Square des Milliardaires”. “Toegegeven, ik voelde mij soms veiliger in Waver dan in Brussel, zei ze daarover lang geleden in een interview, maar ik zorg er voor dat ik nooit mijn sleutels en mijn geld op dezelfde plaats zitten heb. Ik kom niet meer buiten als het donker is en als de kantoren in de wijk verlaten zijn. Maar hier ben ik dichter bij mijn vrienden en mijn kennissen.”

Ridder François-Xavier de Donnéa

Een naam die we niet onmiddellijk verwachten als bewoner van de Square des Milliardairs is die van de nu 78-jarige ridder François-Xavier de Donnéa. Liberaal politiek zwaargewicht en een man die zowat alle mogelijke politieke posities heeft bekleed, van kabinetschef tot minister-president van het Brussels Gewest. Maar meest bekend is hij wellicht als burgemeester van Brussel, een functie die hij uitoefende van 1995 tot 2000. De aristocraat de Donnéa maakte daarbij een hemelsbreed verschil met zijn populaire voorganger en opvolger Freddy Thielemans, een Brusselse volksmens.

Ridder de Donnéa is een fervente verdediger van de Belgische adellijke belangen. Zijn huis in de Square des Milliardairs huisvest ook de vennootschap Virunga. Misschien zegt die naam u iets. In Oost-Congo beschermt de Stichting Virunga de laatst overlevende berggorilla’s in het gelijknamige park. De Stichting is het werk van de letterlijk veel geplaagde prins Emmanuel de Mérode. De Donnéa is voorzitter van de Stichting die veel verder gaat dan enkel de gorilla’s. Een belangrijke taak is de ondersteuning van de weduwen van de lokale “Rangers” die het park bewaken. Het laatste negatieve nieuws daarover was de moord op drie Rangers in december 2016 door Mai-Mai strijders. De Stichting beheert een naaiatelier dat wordt bevolkt door de weduwen. Daarnaast is ze ook actief met een kleine elektriciteitscentrale en een klein biobedrijf dat voedingsenzymen produceert.

Familie De Sadeleer

De familie De Sadeleer behoort de grote groep zeer discrete Belgische miljonairsfamilies. Louis De Sadeleer was getrouwd met Jeanine Emsens, de dochter van Fernand Emsens. Die laatste was dan weer voorzitter van de grondstoffengroep SCR-Sibelco. In 1957 wordt Louis De Sadeleer voorzitter van SCR-Sibelco. Zijn zoon Paul heeft vier dochters: Séverine, Eléonore, France en Hortense. Hun ouderlijk huis staat in de “Square des Milliardaires”. France De Sadeleer is op vandaag bestuurder van SCR-Sibelco, de groep uit Lommel die van start ging met de winning van wit zand in de Kempen. Ze is ook lid van de fondsenbeheerder PhiTrust in Parijs. Die laatste gaat er prat op dat ze sociale argumenten meeneemt in de beoordeling van hun investeringsopportuniteiten.

Deugdelijk beheer is blijkbaar een vast gegeven bij de familie De Sadeleer. Alle vier de dochters volgden immers een opleiding “Deugdelijk bestuur” bij Guberna, het Belgisch Instituut van Bestuurders.

Séverine en Eléonore hebben samen het CAB mee vorm gegeven. CAB staat voor “Contemporary Art Brussels”. Het gaat om een oude opslagplaats voor steenkool die werd omgevormd tot kunstcentrum. Jaarlijks worden er twee tentoonstellingen georganiseerd. De site omvat een Art Deco huis uit de jaren ’30 gelegen aan de prestigieuze Vijvers van Elsene. CAB is mee op poten gezet met het geld van de discrete vastgoedinvesteerder Hubert Bonnet. Samen met zijn zuster Ingrid beheert Bonnet het vermogen dat zijn ouders hebben opgebouwd in het Waalse staalbedrijf Forges de Clabeq. Nog veel minder bekend is dat beide Bonnets als kind enkele dagen werden ontvoerd in de badstad Knokke, een misdaad die gelukkig een goede afloop kende. Hubert Bonnet resideert ondertussen in het Zwitserse Verbier. Recent werd hij samen met Michel Moortgat van de Duvel brouwerij eigenaar van het Flagey gebouw, ook al gelegen aan de Vijvers van Elsene. Eléonre De Sadeleer is tot op vandaag verbonden aan CAB.

Familie de Limon Triest

Deze naam is u wellicht onbekend maar de familie de Limon Triest behoort tot de hogere Europese adel. Haar roots liggen in het Limburgse Kortessem en Wellen. Sleutelfiguur is Alfred de Limon Triest. Die huwde met Yvonne Boël, dochter van Pol Boël en Nicole Davignon. Via dat huwelijk werd de familie de Limon Triest een familiale aandeelhouder van de multinational Solvay. De moeder van Alfred de Limon Triest was Juliette Roelants. Haar vader Jacques was eerste schepen van Hasselt en plaatsvervangend burgemeester voor zijn oom ridder Portmans. Zijn moeder was ook de nicht van jonkheer Roelants du Vivier, die in zijn tijd de laatste eigenaar was van het domein Alden Biesen.

Alfred de Limon Triest had een zoon die op 18-jarige leeftijd overleed aan leukemie. Zijn dochter Savina is nu 45 jaar en bestuurder bij Solvac, de familiale controleholding boven Solvay. Daarnaast is ze afgevaardigd bestuurder van de vzw “Solvay, ses Familles Fondatrices”. Die heeft tot doel de vele familiale aandeelhouders van Solvay gemotiveerd samen te houden. Daarnaast beheert ze ook het familiale vastgoed.