De “Square des Milliardairs” (1): met dank aan de NAVO en de Franse vermogensbelasting

“De Rijkste Belgen” start vandaag een mini-reeks over de “Square des Milliardaires”. Het is de enige “gated street” in Brussel, de enige straat die is afgesloten met een hekwerk. In de schaduw van het Terkamerenbos staan er 24 klassieke herenhuizen, naast twee kleine complexen met luxeappartementen. De Brusselaar heeft het over “de Square des Milliardairs”. Er wonen dan ook enkel zeer vermogende mensen, zowel Belgen als buitenlanders. Vandaag stellen we u voor aan die laatste categorie. Met dank aan Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO die er zijn residentie heeft. Zijn aanwezigheid creëert een vast gevoel van veiligheid bij de bewoners. En met dank aan de Franse vermogenbelasting. Die duwt een aantal zeer rijke Franse industriëlen naar de Brusselse “Square des Milliardaires”. Maar ook Paloma Picasso, de dochter van de bekende Spaanse schilder, vond er een onderkomen.Wie doorheen de prestigieuze Brusselse Louisalaan rijdt, richting Terkamerenbos, komt op een klein rond punt terecht met in het midden een statige witte triomfboog. Kijk je dan even naar rechts, dan zie je een groot zwart hekwerk met gouden pieken dat een straat aan de rechterkant afsluit van het publiek. Officieel gaat het om het laatste stuk van de Louisalaan, met de huisnummers 535 tot 587. Soms ook de “Square du Bois” genoemd, of de “Square du Bois Prolongé”.

Aan de ingang van de straat staan twee tolhuizen. Vroeger waren de woningen handelshuizen en betaalden de handelaars tol om hun goederen er te verhandelen. Nu zijn het stille getuigen van de wereld van het grote geld. De verwijzing naar miljardairs dateert uit het tijdperk van de Belgische frank, waarvan er 40 in één euro gaan. Sommige van de bewoners zijn ook euro-miljardairs, andere moeten tevreden zijn met enkele honderden miljoenen euro’s.

Leden van de rijkste Belgische families vinden er al jaren een afgeschermde residentie. Voor sommige is hun statige herenwoning in de “Square des Milliardaires” enkel maar een “pied-à-terre” in Brussel. Dat is ook zo voor aan aantal van de bewoners van de appartementsblokken Vendome en Ascot. Hier vindt je heel wat buitenlandse miljonairs die bij hun verblijf in Brussel op hun eigen appartement in de Square logeren. Onder hen een belangrijk aantal Franse miljardairs die op de vlucht zijn geslagen voor “tax sur les grandes fortunes” in hun eigen land. Vandaag nemen we u mee naar de wereld van de miljardairs.