Het was een vraag die op vele lippen brandde, wie is nu eigenlijk eigenaar van die fameuse Ghelamco arena die staat te pronken naast de E17? Tot eind november was dat de Paul Gheysens, de 29ste Rijkste Belg. Maar ondernemer Gheysens bouwde Ghelamco grotendeels met geld van de stad. Daarnaast verwierf hij ook twee nabij gelegen gronden die hij kon ontwikkelen in eigen beheer met kantoorgebouwen.
De stad Gent heeft nu via haar vennootschap nv Buffalo 23,5 miljoen euro schulden in de cvba Artevelde-Stadion omgezet in kapitaal. Daarmee verkrijgt ze 79 procent van de aandelen van het voetbalstadion. Gheysens valt terug op 11 procent. De deal slaat alleen op het voetbalgedeelte van het stadion. De commerciële activiteiten, zoals de Albert Heijn-supermarkt, staan los van de financiële operatie en blijven in privéhanden. Kleine aandeelhouders zijn nu de vzw en het horecabedrijf van AA Gent (6 procent) en de waterintercommunale TMVW (Farys) met 3 procent. De krant de Tijd volgde het dossier op en bericht nu over de omwisseling.
Ghelamco geeft ook het management af. TMVW-topman Ludy Modderie is begin deze maand aangesteld als nieuwe CEO. Voor sommige belangrijke akten is ook de handtekening van de Gentse schepen van Financiën Christophe Peeters (Open VLD) nodig. Voor de stad Gent komt onder meer burgemeester Daniël Termont naar de raad van bestuur, samen met de Gentse N-VA oppositieleider Siegfried Bracke. Opmerkelijk is ook dat TMVW onder meer CD&V ‘spin in het web’ Etienne Schouppe afvaardigt. Dit project is bedoeld voor de lange termijn en overstijgt het lokale partijbelang, zo wordt gezegd.
Voor Paul Gheysens is het dossier daarmee succesvol afgerond. Zijn deel van het werk zit er op. Hij houdt er een belangrijke vastgoedportefeuille aan over. En een klein detail, de naam Ghelamco blijft publiek behouden. Dat is contractueel vastgelegd. De oorspronkelijke naam ‘Arteveldestadion’ verdwijnt daarmee naar de archiefkelder.