Stromae steekt Geert Hoste voorbij om opnieuw Rijkste Artiest te worden



Paul Van Haver, aka Stromae, keert terug op nummer één van onze ranglijst van de Rijkste Artiesten. Dat blijkt uit een herberekening die onze redactie uitvoerde op vraag van de krant Het Nieuwsblad. Met een vermogen van 12 miljoen euro steekt Stromae nipt Geert Hoste voorbij die strandt op 11,2 miljoen. Hoste bouwde vanuit zijn stand up comedy een vaste tv carrière uit met zijn nieuwjaarsconferenties als ankerpunt. Waar Hoste enkele decennia lang bouwde aan zijn vermogen met belangrijke investeringen in vastgoed, kon Stromae hem in enkele jaren voorbij steken. Dat kon vooral dank zij een blitzcarrière in ondermeer Frankrijk en de Verenigde Staten. Na een lange sabbat periode valt zijn nieuwe plaats op nummer één meteen ook samen met zijn comeback in de muziekwereld. U ziet hieronder de nieuwe Top 15 van onze ranglijst.

1. Stromae: 12.055.618 euro

Paul Van Haver alias Stromae is onze nieuwe nummer 1. Samen met zijn halfbroer Luc Junior Tam en zijn echtgenote Coralie Barbier voerde hij met zijn bedrijf Mosaert de voorbije jaren een geslaagde diversificatie door richting de modewereld en audio- en videoproducties (voor wereldsterren als Coldplay, Billie Eilish, Major Lazer en Dua Lipa). Dat zorgde in 2020 nog voor een nettowinst van een half miljoen euro. Weliswaar een pak minder dan de bijna 6 miljoen uit zijn absolute ‘boerenjaar’ 2014, maar lang niet slecht in de wetenschap dat de artiest toen al enkele jaren van het podium verdwenen was en er van een comeback nog lang geen sprake was. Die is er intussen wel, met nieuwe singles – remember zijn ongeziene mediastunt tijdens het drukst bekeken Franse tv-journaal, dat van TF1 – en nieuwe concerten, deze zomer onder meer op Werchter Boutique. Je kan er dus een fortuin op verwedden dat Stromae de komende jaren zijn koppositie in de lijst van rijkste Belgische entertainers zal behouden en nog zal versterken.

2. Geert Hoste: 11.215.000 euro

De “Godfather van de Vlaamse stand-upcomedy’ gaf in 2015 zijn laatste eindejaarsconference en plooide sindsdien zijn activiteiten fel terug, op enkele geschreven kwinkslagen na. Geert Hoste, 61 intussen, heeft zijn gestaag opgebouwde vermogen vakkundig belegd in vastgoed en is aan het rentenieren, waardoor zijn vermogen niet langer aangroeit. Dat verklaart meteen waarom hij nu, voor het eerst in jaren, zijn nummer 1-positie in de lijst van rijkste Belgische artiesten kwijt is gespeeld. Al zal hij daar geen boterham minder voor moeten eten…

3. Paul Jambers & Pascale Naessens: 9.939.894 euro

Nog zo’n ‘powerkoppel’ uit de Vlaamse media. Paul Jambers (76) – bijgenaamd ‘Pieken Paultje’ wegens de enorme kijkcijfers die hij bij het BRT-programma Panorama haalde – is de eerste ‘human interest’-journalist die zélf een BV werd en een programma naar zichzelf noemde, na zijn overstap naar de nieuwe commerciële zender VTM. Hij richtte in die tijd zijn productiehuis De Televisiefabriek op, dat hij in 2004 verkocht aan Eyeworks. In 1993 trouwde hij, onder het oog van half Vlaanderen, met voormalig model en VTM-omroepster Pascale Naessens, met wie hij enkele reportages draaide van hun zeilreizen. De nu 53-jarige Naessens gooide zich na haar tv-carrière op het schrijven van culinaire boeken en bouwde een vermogen op dat zonder veel moeite de 5 miljoen euro overschrijdt. Daarmee is ze al enkele jaren rijker dan haar rentenierende echtgenoot. Ondertussen diversifieert Naessens met onder andere meubelen, bestek, servies, tafellinnen, kruiden en olijfolie.

4. Salvatore Adamo: 9.438.836 euro

Moeten we Adamo (78) nog voorstellen? De zoon van een Siciliaan die naar België emigreerde om hier in de steenkoolmijnen te werken, is een van onze bekendste internationale artiesten. Hij brak door in de jaren 60 en is met ruim 90 miljoen platen de best verkochte Belgische artiest ooit. Hij schreef vooral Franse chansons die hij vaak ook in het Italiaans, Nederlands, Engels, Spaans, Duits, Turks en zelfs Japans uitbracht. In Japan was hij trouwens een 15-tal jaar de meest succesvolle buitenlandse artiest. Behalve uit de platenverkoop haalt Adamo zijn inkomsten uit boeken (twee biografieën, boeken met songteksten) en uit films die zijn muziek gebruikten, waarin hij meespeelde of die hij zelf schreef en realiseerde. Als een klaarkijkende zakenman wist hij ook de uitgeefrechten op zijn grootste hits opnieuw in zijn bezit te krijgen, wat een reguliere inkomensstroom garandeert.

5. Koen Wauters: 8.815.777 euro

Wie Koen Wauters zegt, zegt Clouseau, zanger én – samen met broer Kris – sinds de jaren 80 van vorige eeuw motor van een van de populairste muziekgroepen van Vlaanderen. Daarnaast kennen we Koen Wauters vooral van zijn televisiewerk en speelde hij ook mee in een aantal langspeelfilms. Voor de jongste Wauters was 2020 een jaar om snel te vergeten: er stonden meer dan 40 concerten gepland, onder meer in het Sportpaleis, maar die moesten allemaal worden uitgesteld door corona. Ook privé ging het Koen niet voor de wind: na 17 jaar liep zijn huwelijk met Valerie De Booser, de moeder van zijn twee kinderen, op de klippen.

6. Chris Van den Durpel: 7.750.000 euro

Wie Chris Van den Durpel (61) zegt, zegt Kamiel Spiessens, Jimmy B, Sylvain Van Genechten, Snelle Eddy, Ronny King en Firmin Crets, om van zijn vele imitaties nog te zwijgen (die van Dokter Le Compte en journalist Paul Jambers waren hilarisch). De komiek scoorde vanaf halfweg de jaren 90 met zijn typetjes in tv-programma’s en liet hen liedjes zingen die wekenlang in de hitparades kampeerden. Dankzij zijn vele (neven)projecten – gastrollen in tv-series en films, een tournee langs schouwburgen – en zijn langlopende tv-contracten bij zowel Eén, VTM als VT4 vergaarde de veelzijdige artiest een flinke spaarpot die hij verstandig belegde. In oktober 2021 kondigde Van den Durpel aan dat hij, na een televisiecarrière van meer dan 30 jaar, stopt met het maken van tv-programma’s. Wel zal hij nog te zien zijn in theaters met nieuwe zaalshows.

7. Frank Michael: 7.432.800 euro

De Waalse charmezanger Frank Michael (74) werd geboren in het Italiaanse Parma als ‘Franco Gabelli’, maar verhuisde later met zijn ouders naar Seraing. Hij brak op zijn 27ste door, bracht meer dan 350 liedjes uit en verkocht ruim 15 miljoen platen, tot in Canada en Japan toe. Op het hoogtepunt van zijn carrière woonden elk jaar circa 150.000 fans een optreden van hem bij, fans die bovendien gretig merchandisingproducten met zijn handtekeningen en foto’s kochten. De Italo-Belg mag dan al 74 zijn, binnenkort staat hij weer op de planken in eigen land en in Frankrijk, zodra corona het toelaat. Desondanks blijft de charmezanger bij ons een nobele onbekende.

8. Urbanus: 7.187.209 euro

Urbain Servranckx – beter bekend als Urbanus (voor de oudere lezers onder ons mét de toevoeging ‘Van Anus’) – blijft op zijn 72ste populairder dan ooit. Als komiek, cabaretier, acteur, zanger en stripauteur bracht hij hele generaties Vlamingen en Nederlanders vertier. Het gros van zijn vermogen haalde Urbanus uit de twee films waarvan hij het scenario schreef en waarin hij ook de hoofdrol speelde: Hector (1987) en Koko Flanel (1990). Die laatste was jarenlang zelfs de grootste Vlaamse kaskraker in de bioscoop, tot Loft in 2009 de fakkel overnam. De laatste jaren verdient de komiek uit het Pajottenland het ‘zout op zijn patatten’ met zijn strips en daarvan afgeleide producten.

9. Rocco Granata: 6.849.654 euro

Wie Rocco Granata (83) zegt, zegt ‘Marina’. De wereldhit uit 1958 groeide uit tot een evergreen die wereldwijd meer dan 5 miljoen keer over de toonbank ging. ‘Marina’ is één van de meest gecoverde platen ooit en brengt tot vandaag geld in het laatje. De Italo-Belg kon financieel al snel op zijn lauweren rusten, maar deed dat niet. Behalve zanger en componist is hij ook muziekproducent, eigenaar van een muziekuitgeverij en een platenlabel, gespecialiseerd in Vlaamse zangers en kleinkunstartiesten. En daarnaast investeerde hij een groot deel van zijn vermogen in vastgoed. Zijn recentste muzikale wapenfeit dateert van 2018, toen hij op zijn 80ste nog een nieuwe plaat uitbracht, ‘Rocco 80’ getiteld.

10. Luc Appermont & Bart Kaëll: 5.168.521 euro

Luc Appermont (72) en Bart Kaëll (61) zijn al ruim 40 jaar een koppel, ook al bleef dat bijna 30 jaar lang een goed bewaard geheim. Luc Appermont maakte naam en faam als radio- en tv-persoonlijkheid bij VRT en VTM, Bart Kaëll – zijn echte naam is Bart Gyselinck – als zanger én tv-presentator. De laatste jaren was Bart Kaëll met succes zijn zangcarrière opnieuw aan het aanzwengelen, tot corona stokken in de wielen stak. Het koppel investeert al jaren met succes in vastgoed en weet zich zo niet alleen verzekerd van reguliere inkomsten, maar ook van een in waarde stijgend patrimonium.

11. Helmut Lotti: 4.885.877 euro

Met ruim 13 miljoen verkochte cd’s wereldwijd, zeker 80 gouden en ruim 100 platina-platen op zijn palmares is Helmut Lotigiers (52) – zeg maar Helmut Lotti – een van onze bekendste artiesten op de internationale podia. Het gros van zijn fortuin vergaarde hij met de ‘Lott goes classic’-reeks. Maar zo succesvol zijn carrière, zo woelig zijn privéleven. En scheiden doet niet enkel lijden, het laat ook financiële sporen na. Ter vergelijking: vijf jaar geleden ‘woog’ Lotti nog 7.819.961 euro.

12. Walter Grootaers & Nicole Plas: 4.608.950 euro

Walter Grootaers (67) en zijn echtgenote Nicole Plas (55) zijn zo een van die ‘powerkoppels’ in het Vlaamse medialandschap. Hij staat bekend als ‘opper-Kreuner’ en tv-persoonlijkheid, zij was 23 jaar ‘managing director’ van Endemol Shine Belgium (bekend van ‘Big Brother’) en leidt nu haar eigen productiehuis, dat toppers als ‘The Voice van Vlaanderen’ of nog ‘The Voice Kids’ maakt.

13. Dimitri Vegas & Like Mike: 4.396.950 euro

Dat coronajaar 2020 geen goed jaar was voor de broers Dimitri Thivaios en Michael Thivaios, beter bekend als het Belgisch-Griekse dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, zal niet verbazen: van plaatjes draaien kwam niets in huis. Het duo, dat in 2015 nog de nummer 1-positie in de befaamde DJ Mag top 100 bekleedde en een jaar later, met een jaaromzet van 15,5 miljoen dollar, op de tiende plaats stond in de Forbes-lijst van de best verdienende dj’s, sloot 2020 af met een verlies van 100.000 euro. Het feit dat de broers het gros van hun inkomsten halen uit dj-sets in het buitenland en dat door de reisbeperkingen als gevolg van corona niet of nauwelijks mogelijk was, verklaart een en ander.

14. Milow: 4.078.056 euro

Milow, ofte Jonathan Vandenbroeck (40), bouwde opmerkelijk snel een vermogen op doordat hij het schoolvoorbeeld is van een self-made man. Al van in het begin is hij zijn eigen baas: hij schrijft niet enkel zijn eigen teksten, hij is ook nog nog eens zijn eigen uitgever en heeft zijn eigen platenlabel. Allemaal een beetje noodgedwongen, want in zijn beginjaren wou geen enkel platenlabel een contract met hem tekenen. Milow brengt in mei een nieuwe plaat uit, de eerste in drie jaar en trapt binnenkort een nieuwe theatertour af in ons land.

15. Dani Klein: 3.291.935 euro

Sommige artiesten hebben het ‘geluk’ om te kunnen teren op enkel de muziek die ze maken, zonder een hoop nevenprojecten te moeten opstarten om geld in het laatje te brengen. Eén van die artiesten is Danielle Schoovaerts, beter bekend als Dani Klein (69), frontzangeres van Vaya Con Dios. Van de 10 albums die de groep uitbracht tussen 1986 en 1996, gingen wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren over de toonbank. De zangeres renteniert op dat wereledwijde megasucces en houdt zich daarnaast bezig met muzikale hobbyprojecten. Dat haar bedrijf in 2020 een verlies leed van 121.000 euro, daar zal ze niet echt wakker van liggen.

Teksten: Het Nieuwsblad

Foto’s: Belga Images

Waarderingen: De Rijkste Belgen